‘Strijd tegen droogte gaat onverminderd door’

„Het droogteprobleem is in delen van Nederland nog lang niet opgelost en het is belangrijk dat iedereen dat weet.” Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdagmiddag 11 juli tijdens een veldbezoek aan het werkgebied van waterschap Aa en Maas.

De minister bracht samen met dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas een bezoek aan locaties waar de zorgen over droogte onverminderd groot zijn. Zoals bij de Kleine Aa, waar geen druppel water meer stroomt. „In het westen van het land denken we weleens dat er niets meer aan de hand is. Maar op de hoge zandgronden in het oosten en hier in Brabant zien we dat de droogteproblemen zeker niet voorbij zijn”, reageerde de minister op de aanblik van de kurkdroge beek.

Neerslagtekort

Juist bij de hoge zandgronden hebben waterschappen weinig mogelijkheden om extra water aan te voeren. „Dan zijn we volledig afhankelijk van wat er aan regen valt. We eindigden in 2018 met een flink tekort aan neerslag en nu is er alweer een fors tekort”, aldus dijkgraaf Verheijen tegen de minister. De droogte blijft aanhouden. Het neerslagtekort is verder toegenomen en is momenteel zelfs hoger dan dat deze vorig jaar was. Ook blijven de grondwaterstanden verder zakken en vallen veel waterlopen droog.

Met name op zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland is het nog erg droog.

Samenwerken

De Deurnsche Peel is een plek waar het waterschap al sinds de zomer van 2018 intensief bezig is om verdroging van de kwetsbare natuur tegen te gaan. Ook hier kwam de minister kijken hoe zo’n maatregel in de praktijk uitpakt. „Het water wordt vanuit kanalen en via sloten aangevoerd,” legt dijkgraaf Lambert Verheijen uit. „Het komt terecht in een soort schil om de Peel waar het wordt gebufferd, zodat het grondwater in de Peel niet verder wegzakt. Juist door dit soort ingrepen kunnen we onherstelbare schade voorkomen. Daarom blijft samenwerken met partners als Rijkswaterstaat belangrijk en investeringen als deze noodzakelijk”, aldus de dijkgraaf tegen de minister.

Onttrekkingsverboden

Deze week zijn onttrekkingsverboden ingesteld door waterschappen Vechtstreken en Rijn en IJssel.

In Vechtstreken geldt per 18 juli een verbod om water te onttrekken uit oppervlaktewater voor de gebieden waar geen water kan worden aangevoerd. Sinds 3 juli is het al verboden om water te onttrekken uit stedelijke vijvers.

Waterschap Rijn en IJssel is actief in de Achterhoek, Liemers, het zuidoosten van de Veluwe en een stukje van Overijssel. Het is in dit hele gebied vanaf 18 juli voor iedereen verboden om water uit sloten, beken en vijvers te halen. Het is ook verboden om grondwater te gebruiken om te sproeien in en om twee kwetsbare natuurgebieden; Stelkampsveld (bij Borculo) en De Zumpe (bij Doetinchem).

Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel verruimden van 9 tot en met 18 juli de mogelijkheid om grasland en sportvelden met grondwater te beregenen. Normaal mag grasland in juni en juli niet besproeid worden met grondwater tussen 11.00 – 17.00 uur. Inmiddels is deze tijdelijke verruiming afgelopen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties