De gewone sneeuwklokjes en bonte krokussen bloeien nu volop op de Martenastate in het Friese Koarnjum. De grote hoeveelheid frêle bloemen kleuren het landschapspark wit en paars en laten daarmee de kracht van de massa zien.
Als eenlingen zijn de stinzenplanten doorgaans klein van stuk, maar massaal toegepast zorgen ze voor een krachtig gebaar in het voorjaar. De Galanthus nivalis en Crocus vernus bloeien nu bijvoorbeeld volop rondom de Martenastate in Koarnjum.
Cultuurhistorische erfenis
Volgens stinzenplantenkenner Heilien Tonckens, die onlangs de Basisgids Stinzenplanten heeft uitgebracht, zijn ze de nazaten van de bollen die er ooit door de tuinmannen zijn geplant om daarmee het park te verfraaien. Een cultuurhistorische erfenis dus. „Ze hebben zich weten te handhaven en te verwilderen en honderd jaar later genieten we er nog steeds van.’’
De stinzenflora-monitor houdt in deze periode (begin februari t/m begin mei) van acht locaties in Friesland en één in Gelderland bij welke stinzenplanten bloeien en in welke fase ze zijn (begin, volop of afnemend).
Verdwenen Jongemastate
Behalve van de Martenastate wordt bijvoorbeeld ook de stinzenontwikkeling van de Jongemastate in Raerd nauwgezet in de gaten gehouden. De state zelf is begin vorige eeuw afgebroken, cortenstalen hoekpunten geven de contouren aan waar het landhuis ooit heeft gestaan. De gewone sneeuwklokjes hebben echter kans gezien om zich massaal te vermeerderen en kleuren nu het volledige landschapspark wit.