Beplantingsdeskundigen Climmy Schneider en Ton Muller stelden de beplanting samen voor de grote rechthoekige bak die in de tuin van het Haagse Johan de Witthuis is aangelegd. Een hele tour, want de planten mogen niet het zicht op de cortenstalen profielen wegnemen.
Die profielen vormen samen een dwarsdoorsnede van Nederland. Vanaf de Zuid-Hollandse kust tot de Achterhoek laten ze het reliëf zien. Dit stilistisch element is door landschapsarchitectenbureau Delva bedacht en bedoeld als gespreksonderwerp voor de hoogwaardigheidsbekleders die geregeld te gast zijn in het Johan de Witthuis. Daarom mag de beplanting niet het zicht op de profielen wegnemen.
IJle bloeiwijze
Planten met een ijle bloeiwijze lijken om die reden voor de hand te liggen, „maar dit soort planten hebben vaak ook veel blad’’, zegt Schneider. Ze heeft dit samen met Muller opgelost door als basis voor het groenblijvende siergras Sesleria caerulea te kiezen. Zo’n 40% van de oppervlakte bestaat uit dit gras, dat wel veel blad heeft, maar laag blijft. „Daarmee kun je dus toch een transparant beeld creëren.’’
Het siergras is verdeeld over de bak en de gaten zijn opgevuld met planten met een ijle bloeiwijze zoals Salvia, Echinacea pallida, Perovskia, Scabiosa, Dianthus carthusianorum, Aster en Kniphofia ’Moonstone’. Schneider en Muller hebben niet alleen gekeken naar een mooie bloei, maar ook naar aantrekkelijke zaaddozen. Daarom hebben ze bijvoorbeeld eveneens vijf verschillende Allium toegepast.
Een feest tijdens regenval
In Tuin en Landschap 24 staat een uitgebreid artikel over de tuin bij het Johan de Witthuis. Daarin licht landschapsarchitect Steven Delva het ontwerp toe, hij legt onder meer uit waarom er tijdens regenval een feest in werking treedt. Het artikel kun je hier digitaal lezen (met inlog).