Stichting Steenbreek zet het sociale domein centraal in de activiteiten voor 2020. Het jaarthema luidt dan ook: ‘Samen voor meer groen in de buurt’.
De jury van de Steenbreektrofee concludeerde eind vorig jaar, na afloop van de beoordelingsronde, dat een van de grootste winstpunten zit in het ontmoeten en samenwerken. Dat is ook de aanleiding voor het gekozen thema.
Rode draad
Juryvoorzitter Margot Ribberink: „Met de jury hebben we de vier genomineerde projecten in Apeldoorn, Den Helder, Nijmegen en Spijk (gemeente Zevenaar) op locatie bekeken. De rode draad van al deze sterk uiteenlopende initiatieven is dat mensen elkaar via de Steenbreekacties treffen, een praatje maken, een barbecue organiseren et cetera. Dit bleek ook bij initiatieven waar eerder flinke spanningen waren tussen jonge en de wat oudere bewoners van een wijk. Het mooie van de Steenbreekacties is dus dat je door samen te werken de betrokkenheid in een buurt versterkt, eenzaamheid probeert tegen te gaan. Daarnaast draagt het ook bij aan een mooie, meer biodiverse en klimaatadaptieve omgeving.”
Biodiversiteit en klimaatadaptatie
Stichting Steenbreek is vijf jaar geleden ontstaan vanuit de zorg over de toename van verstening in de particuliere tuinen, en de verschraling van de biodiversiteit die daarmee gepaard gaat. Ook klimaatadaptatie heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen in de Steenbreekacties.
Nu het sociale domein een jaar lang in de schijnwerpers staat, wil dat niet zeggen dat de andere twee speerpunten geen aandacht krijgen. „Juist wel, we blijven aandacht vragen voor biodiversiteit en klimaatadaptatie, alleen vliegen we het dit jaar anders aan”, vertelt voorzitter Wout Veldstra. „Hiermee laten we zien dat Steenbreek een integrale actie is die verder gaat dan enkel het vergroenen.”
Het thema ‘Samen voor meer groen in de buurt’ staat onder meer centraal tijdens de inspiratiedag op 26 maart in Hoeven (Noord-Brabant) en de Nationale Groendag op 15 oktober in Oss.