Steenbreektrofee kent dit jaar twee winnaars

Ikgroenhet Parkstad Limburg en Steenbreekvirus Harderwijk hebben dit jaar de Steenbreektrofee gewonnen. Dit is bekend gemaakt op woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht. De Laarhorst Vergroend Arnhem mocht de aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Steenbreektrofee vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Vorig jaar is de uitreiking niet doorgegaan wegens de coronapandemie. Van de in totaal 29 inzendingen waren zeven projecten genomineerd. Omdat de inzendingen dit jaar zeer divers waren, is gekozen voor een beoordeling in twee categorieën: Burgerinitiatieven en Professionals.

De winnaars

Steenbreekvirus Harderwijk is het winnende project in de categorie Burgerinitiatief. Dit project is in gang gezet door Ingrid Klooster, bewoonster van Harderwijk. Het initiatief is tot stand gekomen naar aanleiding van een eerder geslaagd geveltuintjesproject in het centrum. Tijdens de coronapandemie bracht dit project positiviteit, waardoor bewoners meer met elkaar in contact kwamen. Dit bracht Ingrid Klooster ertoe mensen te helpen én de enthousiasmeren over het vergroenen van haar straat. Dit heeft zich uiteindelijk ‘als een virus’ verspreidt naar de gehele buurt.

Ikgroenhet Parkstad Limburg is de winnaar in de categorie Professionals. Het project wil de samenwerking en het contact tussen de bewoners én tussen bewoners en professionals aanmoedigen. Het initiatief is een meerjarenproject, waarbij bewoners per buurt de uitdaging krijgen om met ideeën te komen over het vergroenen van de openbare ruimte of hun eigen voortuin. Vervolgens wordt samen met de deelnemende bewoners een passend groenontwerp gemaakt dat met een tuinfestivaldag wordt uitgevoerd.

Winnaar Steenbreektrofee
Ritsert Inia van Ikgroenhet Parkstad Limburg en Ingrid Klooster van Steenbreekvirus Harderwijk zijn de winnaars van de Steenbreektrofee 2021. Foto: Sjon.nl

De aanmoedingsprijs ging dit jaar naar De Laarhorst Vergroend Arnhem. De afgelopen jaren is basisschool De Laarhorst druk bezig geweest met vergroenen. Bij de ingang van de school zijn er plantenbakken, vogelhuisjes en zitstammen geplaatst. Ook hebben ze tegels vervangen door groen en zijn inmiddels lessen over de natuur aan het lesmateriaal toegevoegd.

Bevorderen biodiversiteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid

Ieder jaar organiseert Stichting Steenbreek deze prijsvraag om op zoek te gaan naar inspirerende en innovatieve ideeën, welke aantonen hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Volgens juryvoorzitter Margot Ribberink hebben dit jaar alle initiatieven gemeen dat zij samenwerken met andere partijen én een bijdrage leveren aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid.

„Het aantal inzendingen heeft ons enorm verrast. Je ziet dat men zich in heel Nederland ervan bewust is dat groen niet alleen goed is voor het klimaat en de biodiversiteit, maar dat het ook fijn is om in een groene omgeving te verblijven. Overal zijn mensen bezig met vergroenen en anderen te inspireren en enthousiast te maken. En juist die mensen zijn in het zonnetje gezet door Ingrid Klooster van het winnende project; zij heeft met heel veel enthousiasme mensen warm gemaakt voor groen. Dat is volgens ons ook de manier om daarmee verder te gaan. Iedereen denkt bij virus aan corona, maar het Steenbreekvirus is heel positief en het is heel goed als dat zich verder uitbreidt”, aldus Ribberink.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties