Op extreem warme dagen piekt het watergebruik in Nederland tot bijna 70%. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het sproeien van tuinen. Per kwartier sproeien wordt zo’n 100 liter water gebruikt. Waterbedrijf Vitens en Stichting Steenbreek starten daarom een campagne om mensen bewust te maken van het watergebruik in hun tuin.
Alle Vitens-klanten samen (Friesland, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Overijssel) gebruiken ongeveer 1 miljard liter drinkwater per dag (circa 120 liter per persoon). Op extreem warme dagen gebruiken zij samen nog eens 400 miljoen liter extra. Soms zijn er zelfs pieken van bijna 70% meer gebruik. Vooral douchen en de tuin sproeien kost veel drinkwater. Tijdens het sproeien gebruiken we ieder kwartier ongeveer 100 liter water. Dat laatste kan voorkomen worden, vinden Steenbreek en Vitens.
Waterbewustzijn
„Vanuit Steenbreek willen samen met Vitens bij mensen het waterbewustzijn vergroten, bijvoorbeeld door de mogelijkheden aan te geven voor wateropvang in de tuin”, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. „Zo kun je denken aan een regenton, een wadi of infiltratiekratten of -blokken. Sommige gemeenten geven daar subsidie voor. Door zelf het regenwater op te vangen en te gebruiken, voorkom je dat het water ongebruikt wordt afgevoerd naar het riool en uiteindelijk in de zee terechtkomt. Hiermee bespaar je ook op het drinkwater.”
Watervriendelijk wonen
Vitens-directeur Jelle Hannema: „Bij Vitens stimuleren we duurzaam watergebruik in en om huis door het gebruik van een regenton en slim sproeien. Ook geven we klanten steeds meer inzicht in hun verbruik en kijken we samen met gemeenten en projectontwikkelaars naar de mogelijkheden om op den duur watervriendelijk te wonen: woningen met een eigen waterrecyling waardoor het niet meer nodig is om drinkwater te gebruiken voor de wasmachine en wc’s.”
Najaar planten
Om het bewustzijn over watergebruik in de tuin te vergroten en het vasthouden van regenwater te stimuleren, pleit Steenbreek onder meer voor vergroening. Ook maakt de stichting zich sterk om de aandacht te vestigen op een ander plantseizoen. De afgelopen jaren is dat steeds meer het voorjaar geworden; door in het najaar te planten hoef je jonge aanplant niet regelmatig water te geven.