Soortspecifieke epr-bestrijding levert internationale prijs op

Met een oplossing voor soortspecifieke epr-bestrijding heeft een team van 13 studenten van de Universiteit Maastricht in december een zilveren medaille gewonnen in de prestigieuze iGEM-competitie in de synthetische biologie. Het team, onder leiding van Dr. Erik Steen Redeker, ontwikkelde een methode om de eikenprocessierups te bestrijden op basis van RNA.

Het idee, genaamd ’OakShield’, maakt gebruik van ’silencing RNA’ of siRNA, waarmee heel gericht bepaalde essentiële genen in de rups uitgeschakeld kunnen worden. Dit siRNA wordt geproduceerd in de E. coli dat op de bladeren gesproeid kan worden. Wanneer de rupsen de bladeren eten, krijgen ze het siRNA binnen waardoor ze doodgaan. Op genen van andere organismen heeft het siRNA geen invloed, waardoor die er geen last van hebben.

Internationale competitie

Tijdens de iGEM (International Genetically Engineered Machine) zoeken studententeams uit de hele wereld met behulp van synthetische biologie naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Afgelopen jaar deden 249 teams uit 36 verschillende landen mee aan de competitie die is ontstaan vanuit het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston.

Revive & Restore sponsorde de Maastrichtse inzending voor iGEM. Deze organisatie onderzoekt het gebruik van biotechnologie voor natuurbehoud en biodiversiteit.

Goedkoop met weinig nevenschade

De bestrijdingsmiddelen voor de eikenprocessierups die nu beschikbaar zijn, hebben allemaal hun nadelen. Ze zijn ofwel heel arbeidsintensief en daardoor duur, of niet specifiek genoeg, waardoor ze ook ander insecten doden. OakShield zou de voordelen van spuiten (goedkoop) met de voordelen van wegzuigen (weinig nevenschade) kunnen combineren.

Bekijk hieronder een promotievideo over soortspecifieke epr-bestrijding met OakShield

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties