Seminar Bomen aan Zee dit jaar op Texel

Het vierde Seminar Bomen aan Zee vindt plaats op donderdag 21 september op Texel. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders, beslissers, beleidsmedewerkers, ontwerpers, ingenieurs, beheerders, boomkwekers, uitvoerders en kennisinstituten. De centrale vraag is: „Hoe kunnen wij meer succesvol zijn met de aanplant van bomen in badplaatsen aan de Noordzee in Nederland en België? ”

Wind en zoutspray
Meer bomen en groen in badplaatsen zorgen voor een beter verblijfsklimaat voor inwoner en bezoeker. Dat is van belang voor economie en welzijn. Maar de negatieve invloed van wind en zoutspray maakt het succesvol aanplanten van bomen moeilijk. Kennisuitwisseling kan bijdragen aan minder kosten en meer groen in badplaatsen.

Projecten
Op het seminar worden bestaande projecten onder de loep genomen met de Monitor Bomen aan Zee die al enkele jaren loopt. Ook worden twee nieuwe plannen gepitcht. De bedoeling is dat met een discussie over deze plannen de kennis van de aanwezigen gedeeld wordt en ten goede komt aan de uiteindelijke uitvoering van de plannen. Vervolgens is er tijd voor een excursie langs bomen op Texel met als thema biodiversiteit. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Programma Seminar Bomen aan Zee, Texel, donderdag 21 september 2017

09.30 -10.00 uur  Veer Den Helder – Texel

10.00 – 10.25 uur  Inloop met koffie en thee.

10.25 – 10.30 uur  Opening door dagvoorzitter Sim Visser en welkomstwoord door Burgemeester ir. Michiel Uitdehaag en/of Wethouder Frank Kingma Groenbeleid.

10.30 uur  Monitor Bomen aan Zee, Gerrit-Jan van Prooijen. Dertien projecten zijn door kustgemeentes aangemeld die sinds 2015 kritisch gevolgd worden. De projecten zijn ook in 2017 bezocht, bestudeerd en geanalyseerd door experts. De meest opvallende resultaten worden besproken.

11.30 uur  Case Bomen aan Zee, inleiding en 2 pitches. Twee nog te ontwikkelen projecten aan zee worden vroeg in de planfase van advies voorzien door gebruik te maken van de deskundigheid van de deelnemers aan het seminar. Het onlangs aangelegde Bomencarré op Centrumeiland IJburg te Amsterdam, dient als theoretisch en praktisch kader. Het is aangelegd op opgespoten zand vóór er woningbouw gerealiseerd wordt, overgeleverd aan de elementen.

Voor  de lunch wordt de voorbereiding en realisatie van het Bomencarré toegelicht gevolgd door korte pitches over de ’s-middags in de workshop te behandelen projecten.

– Inleiding Bomencarré Centrumeiland, theorie en praktijk, Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank
– Pitch Plan Marktplein ’s-Gravenzande, Paul Moerman, gemeente Westland
– Pitch Plantplan voor het dorp Zoutelande, Eelco van der Ven, gemeente Veere

12.15 – 13.00 uur  Lunchpauze

13.00 uur  Case Bomen aan Zee, workshop
Bij de plannen in ’s-Gravenzande en Zoutelande wordt ingegaan op de thema’s ontwerp, inkoopstrategie, bestek, raming, aanbesteding en beheer uitmondend in adviezen.

Workshop 1. case ’s-Gravenzande
Workshop 2. case Zoutelande

14.30 uur Excursie Bomen en biodiversiteit per touringcar, inleiding door Marcel Brouwer, beheerder Groen, gemeente Texel

16.30 uur Afsluitende borrel

Praktisch

Inschrijven kan direct hier, of klik hier om via de website Bomen aan Zee in te schrijven.
Locatie: Gemeentehuis Texel, Emmalaan 15, 1791 AT Den Burg, tel. 14 0222, Texel.
Bereikbaarheid per veer:
Vanaf Den Helder: afvaart 6.30u, 7.30u, 8.30u, 9.30u et cetera.
Vanaf Texel: afvaart 16.00u, 17.00u, 18.00u et cetera t/m 21.00 uur.
De overtocht duurt 20 minuten. Tickets zijn verkrijgbaar aan het veer of e-tickets via www.teso.nl.
Parkeren: gratis achter gemeentehuis, volg de bordjes Bomen aan Zee.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties