De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin zij de regering verzoekt de verkoop van Japanse duizendknoop te verbieden. De motie kwam van Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks.
Motie breed gedragen
In de motie van Bromet wordt de regering verzocht om per 1 maart 2020 de verkoop van Japanse duizendknoop te verbieden. Omdat er in de bestrijding van de plant veel geld en energie wordt gestoken, maar deze tegelijkertijd nog gewoon verkocht wordt in tuincentra en plantenwinkels. Op de SGP na, hebben alle Tweede-Kamerfracties de motie ondertekend.
Vorige week liet minister Carola Schouten van LNV weten meer heil te zien in overleg met de groen- en sierteelsector om de verkoop te beperken. Met name omdat een verbod gevolgen kan hebben voor schadevergoedingen en dergelijke. Bovendien staat de Japanse duizendknoop nog niet op de lijst van de Europese Unie. Nu de motie door de Kamer is aangenomen, beraadt het ministerie zich op vervolgstappen.
Over twee jaar op de Unielijst
Overigens zou over twee jaar de Japanse duizendknoop op de Unielijst kunnen staan. De Europese Commissie laat momenteel risicobeoordelingen voor verschillende Aziatische duizendknopen opstellen. Zo’n risicobeoordeling moet aan alle eisen voldoen die in de Europese exotenverordening zijn opgesteld. Alleen dan kan de Europese Commissie voorstellen om een plaagsoort op de Unielijst te plaatsen. Vervolgens is het aan de lidstaten om voor of tegen het voorstel van de Commissie te stemmen.
Verkoop reuzenberenklauw verboden
Plaatsing op de Unielijst zou betekenen dat vanaf dat moment de handel en teelt ervan verboden is én dat alle lidstaten ervoor moeten gaan zorgen dat de soort niet verder verspreidt. Dat is nu bijvoorbeeld het geval met de reuzenberenklauw. Onlangs waarschuwde de NVWA al dat de verkoop van deze invasieve exoot verboden is en dat de plant ook niet ‘geoogst’ mag worden uit de wegbermen.
Goed, natuurlijk beter laat dan nooit.
Maar de grootste zorg is toch dat deze plant al enorme verspreid is.
Zou een “wedstrijd” ” wie lukt het om de definitieve schone bestrijdingswijze” te ontdekken een echte winnar opleveren? Die persoon verdient dan in alle opzichten goud.
Mooie uitdaging voor de hoveniers en bosbouwopleidingen.