De Breitenbachplataan aan de Westersingel in Rotterdam heeft de adoptiewedstrijd van boomtechnisch adviesbureau Bomenwacht Nederland gewonnen, zo werd afgelopen donderdag bekendgemaakt op de relatiedag van het bureau. Deze markante boom wordt de komende 3 jaar geadopteerd. Bomenwacht Nederland stelt kennis, kunde en geld ter beschikking ter waarde van in totaal zo’n € 15.000,- (verdeeld over 3 jaar).
Het bureau uit Linschoten schreef een wedstrijd uit voor een adoptieproject. Daarbij wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de boomgezondheid en groeiplaatsomstandigheden. Wanneer nodig worden extra maatregelen uitgevoerd zodat de boom of een bomengroep de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot misschien wel een veterane boom of bomengroep. „In ieder geval creëren we een situatie waarin mensen nog jaren van de boom of bomengroep kunnen genieten”, vertelt algemeen directeur Gerbrand van der Weerd.
Nominaties
Gemeenten maar ook particulieren en bedrijven konden hun boom of boomgroep nomineren voor adoptie. Er zijn 8 inzendingen binnengekomen. Alle inzendingen zijn anoniem beoordeeld door een inhoudelijke beoordelingscommissie bestaande uit adviseurs van Bomenwacht Nederland.
Graf van de onbekende dichter
De plataan, Platanus x hispanica, aan de Westersingel won de adoptiewedstrijd en scoorde punten op de categorieën monumentaal en beeldbepalendheid en kreeg bovendien extra pluspunten vanwege het cultuurhistorisch verhaal van de boom. Citaat uit de inzending: „Deze solitaire boom dateert al van de aanleg van de Westersingel rond 1860. De boom heeft het oorlogsgeweld en de latere reconstructie van het singelprofiel overleefd. In de volksmond heet deze boom ook wel de Breytenbachplataan. In de jaren zeventig heeft de beroemde Zuid-Afrikaanse dichter Breiten Breytenbach bij deze boom verschillende openbare voordrachten gehouden. Op initiatief van Breytenbach is de boom toen tot symbolisch ’graf van de onbekende dichter’ verklaard.”
Rotterdam blij
„De gemeente Rotterdam is bijzonder verheugd over het winnen van deze adoptiewedstrijd. Stadsbeheer onderhoudt de Breytenbachboom al jaren met veel liefde en vakmanschap. Geweldig dat we de komende 3 jaar nog meer aandacht kennis en kunde in kunnen zetten om hem zo lang mogelijk gezond te houden. Zo kunnen alle Rotterdammers die deze monumentale boom in hun hart hebben gesloten er nog lang van genieten”, reageert Jos van de Vondervoort, adviseur buitenruimte bij Gemeente Rotterdam, op het winnen van de wedstrijd.
Hoe het adoptieproject eruit gaat zien moet de komende tijd blijken. „Na een startoverleg en een uitgebreid vooronderzoek moet de uitdaging van deze boom bepaald worden. Daarna weten we welke specifieke aandacht de boom nodig heeft”, legt adviseur Stéfan van der Heijden uit.