Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam binden de strijd aan met de Japanse
duizendknoop. Het inventariseren waar de invasieve exoot voorkomt, onderzoek naar de beste bestrijdingsmethode en het voorlichten van de burgers zijn de belangrijkste speerpunten.
Op een paar honderd plekken
Om een goed beheers- en bestrijdingsplan op te stellen is het noodzakelijk om te weten hoe groot het probleem is. Daarom heeft beheerder Aad van Leeuwen van de gemeente Rotterdam in kaart gebracht waar de woekerplant zich in Rotterdam in de openbare ruimte bevindt. Tot nu toe is de duizendknoop op een paar honderd plekken gesignaleerd. Jan Putters van Havenbedrijf Rotterdam, heeft voor het havengebied in kaart gebracht waar de duizendknoop voorkomt. Niels de Zwarte van Bureau Stadsnatuur heeft met zijn bureau de inventarisaties uitgevoerd en vervolgens verenigd in een gezamenlijke kaart.
Verdere verspreiding voorkomen
Aan de hand van de kaart monitort de gemeente de risico’s en de wijze waarop de Japanse duizendknoop zich verder ontwikkelt in de stad. De huidige aanpak bestaat uit het één of twee keer per jaar maaien, het maaisel wordt afgevoerd naar een gecertificeerde verwerker. Deze aanpak is vooral gericht op het voorkomen van verdere verspreiding. Daarnaast vinden er kleinschalige proeven plaats met verschillende bestrijdingsmethodes om te onderzoeken welke aanpak in de stad in de praktijk het beste werkt.
Enkele miljoenen gereserveerd
Het Havenbedrijf heeft voor de bestrijding van de invasieve exoot de komende jaren enkele miljoenen gereserveerd. De Japanse duizendknoop heeft zich op zo’n vijftig locaties gevestigd, onder meer op diverse kademuren. Daar vormt de plant een bedreiging voor de stabiliteit van deze muren. Het Havenbedrijf experimenteert met het wegknippen van de plant, het inpakken van de grond en bestrijdt met heet water. In onderstaande video legt Jan Putters van Havenbedrijf Rotterdam uit welke problemen de plant in het havengebied veroorzaakt en welke bestrijdingsmethoden het Havenbedrijf toepast.
Voorlichting burgers
Gemeente Rotterdam zet verder in op voorlichting van burgers en andere grondeigenaren. Op haar website legt ze uit welke problemen de Japanse duizendknoop kan veroorzaken en hoe deze plant het beste kan worden verwijderd en afgevoerd. Daarnaast roept de gemeente burgers en andere grondeigenaren op om nieuwe groeilocaties door te geven via de Buitenbeter-app.