Het risico van natuurbranden moet hoger op de agenda, zowel bij terreinbeheerders, landelijke en lokale overheden als bij brandweerkorpsen. Als gevolg van de klimaatverandering krijgt Nederland steeds vaker te maken met natuurbranden. Dit vraagt om meer kennis over dit onderwerp, stellen de Brandweeracademie en kennisteam Natuurbranden van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).
Hans Hazebroek, onderzoeksleider natuurbranden binnen het lectoraat Brandweerkunde: „Klimaatadaptatie en natuurbranden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het risico en het effect van natuurbranden zijn aan het veranderen. De omvang en het aantal natuurbranden nemen de laatste jaren toe. Dit speelt niet alleen in ons land, maar ook in de rest van Noordwest-Europa. Kennis en best practices met elkaar uitwisselen wordt dan ook steeds belangrijker.”
Nederland kende tot nu toe slechts een beperkt natuurbrandrisico, maar wordt de laatste jaren geconfronteerd met een toename van het risico. Dat vergt bijstelling van werkwijzen, maar ook van onderliggende paradigma’s bij terreinbeheerders, brandweer en andere overheden, stelt Hazebroek.
Onbeheersbaar
Jelmer Dam, nationaal coördinator natuurbrandbeheersing van het IFV, trok afgelopen week aan de bel in Nieuwsuur. Volgens Dam moeten beheerders hun natuurgebieden de komende jaren anders gaan inrichten. Anders kan de brandweer natuurbranden niet meer onder controle krijgen. Dam stelt dat het niet de vraag is óf natuurbranden onbeheersbaar worden in Nederland, maar wannéér.
Dam pleit ervoor om meer te doen aan preventie, bijvoorbeeld door het opruimen van dood hout. Ook zouden er verhardingen moeten worden aangelegd waar zwaar brandweermaterieel over kan rijden. Verder moeten er wettelijke voorschriften komen voor de inrichting van natuurgebieden. Het IFV ziet vooral veiligheidsrisico’s voor instellingen zoals verpleeghuizen en psychiatrische instellingen, maar ook campings die in natuurgebied liggen.