Reuzenbalsemien en reuzenberenklauw nemen nog steeds toe

De invasieve exoten reuzenbalsemien en reuzenberenklauw worden steeds meer waargenomen in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Floron in opdracht van de NVWA.

In juli 2018 heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) Floron de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar 55 invasieve exoten, waaronder de Unielijstsoorten. 35 ervan zijn het afgelopen jaar in Nederland waargenomen. De meeste van deze planten worden steeds vaker gezien, waaronder reuzenbalsemien en reuzenberenklauw.

Floron werkt met vrijwilligers die hun waarnemingen via de NDFF verspreidingsatlas doorgegeven. Daarin is Nederland verdeeld in zogenoemde km-hokken van 1 bij 1 km. Impatiens glandulifera (reuzenbalsemien) werd in 2009 in 306 van deze km-hokken waargenomen. In 2018 was dit aantal uitgegroeid tot 1057.

Zeven composteerders behalen certificaat erkende verwerker invasieve exoten
Reuzenberenklauw wordt steeds meer waargenomen in Nederland. (Foto: Shutterstock)

Bij Heracleum mantegazzianum (reuzenberenklauw) is het aantal waarnemingen gegroeid van 599 naar 1633. Beide planten staan sinds augustus 2017 op de Europese Unielijst van invasieve exoten en moeten daarom worden bestreden. Ook het aantal waarnemingen van Ailanthus altissima (hemelboom) is gegroeid: in 2009 werd de boom in 45 km-hokken geteld en in 2018 in 188 hokken. De hemelboom staat sinds deze zomer op de Unielijst.

Pijlriet potentieel invasief
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er een aantal nieuwe plantensoorten zijn die potentieel invasief zijn voor Nederland. Bijvoorbeeld Arundo donax (pijlriet/mammoetgras). Deze sterk op riet lijkende plant wordt in tuinen aangeplant en is in 2019 voor het eerst in het Nederlandse buitengebied aangetroffen. De hoge plant heeft ondergrondse uitlopers waardoor grote groeiplaatsen kunnen ontstaan die de inheemse biodiversiteit beïnvloeden.

Ook waarschuwt Floron voor Juncus firmus en Juncus usitatus. Die zijn in 2018 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Deze soorten kunnen makkelijk grote populaties vormen in bijvoorbeeld natuurgebieden of dynamische riviernatuur.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties