Het gerechtshof Den Haag heeft in een uitspraak in hoger beroep, ingesteld door Nefyto en Artemis, een streep gehaald door het wettelijke verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw.
Sinds april 2016 gold dit verbod voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen, en vanaf november 2017 voor alle professioneel gebruik buiten de landbouw, met enkele uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn in de loop van de tijd verder beperkt.
De rechter heeft de ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen in het gelijk gesteld, omdat de wettelijke basis voor het verbod ontbrak. Het gebruiksverbod is daarmee niet meer van kracht. De wettelijke grondslag is daarvoor niet aanwezig, aldus de rechter.
Verschuiving naar laagrisicomiddelen
Nefyto en Artemis zijn blij met de uitspraak. Beide organisaties zijn partner in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van de Rijksoverheid. „Voor de transitie die wordt beoogd, is een verschuiving nodig naar meer biologische en laagrisicomiddelen. Bedrijven kunnen de investering in de ontwikkeling en registratie van nieuwe producten alleen maar verantwoord doen, als de beslissing tot toelating, die na een jarenlange toelatingsprocedure wordt genomen, niet wordt doorkruist door een gebruiksverbod op politieke gronden,” aldus hun reactie.
Strikte voorschriften
De directe consequentie van de uitspraak van het Gerechtshof is volgens Nefyto dat het professioneel gebruik van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw volgens de strikte voorschriften van het etiket is toegestaan. Daaronder zijn innovatieve biologische oplossingen als bacteriën tegen eikenprocessierups en nuttige schimmels tegen ziekten in sportvelden en golfterreinen.
De bedrijven aangesloten bij Nefyto en Artemis zullen, conform de geldende praktijk, voor hun producten een zorgvuldig gebruik adviseren volgens de beginselen van geïntegreerde gewasbescherming, om vermijdbaar gebruik te voorkomen.
Onduidelijkheid ten top!!! De groene sector is inmiddels redelijk gewend geraakt aan het feit dat er geen glyfosaat meer toegepast mag worden. Ondergetekende heeft deze herfst voor 10K geinvesteerd in nieuwe warmwaterapparatuur voor bestrijding. Je moet als (duurzaam) hoveniersbedrijf toch geen schadelijke middelen meer willen gebruiken. Een enorme domper voor vele bedrijven die 100% ingezet hebben op duurzame onkruidbestrijding en tekenend voor de enorme golfbeweging in onze maatschappij waardoor alle vertrouwen in genomen maatregelen m.i. tot het verleden behoren….