Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie en initiator van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, vat het zo samen: „Het rapport laat de onmogelijkheid zien voor wilde planten en dieren om een plek te hebben op deze planeet als wij, de meest invasieve soort van allemaal, de boel beïnvloeden en overnemen.”
Tegelijk wijst Vet erop dat het mogelijk is om biodiversiteitsverlies om te buigen, zonder dat dit leidt tot voedseltekorten of een afname van de levenskwaliteit. „Ik vind het heel fijn dat er zo nadrukkelijk gekeken wordt naar de noodzaak van maatregelen, en dat het ook gewoon kán; dat we het kunnen veranderen. Maar dan moet het natuurlijk wel gebeuren.”
De term die in het rapport wordt gebruikt is ‘transformational change’: wezenlijke, transformerende verandering. „Daarin zie ik toch wel de aanpak terug die wij ook hebben in het Deltaplan.”
Balans met de natuur
Ook Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing van NL Greenlabel zien aanknopingspunten in het rapport. „We zien vanuit NL Greenlabel opvallende gelijkenissen met onze integrale NL Gebiedslabelmethodiek die de waarde van groen in relatie tot de biodiversiteit, het landschap en de mens in balans met de natuur als uitgangspunten neemt.”
In het rapport worden ook aanbevelingen gegeven voor beleidsmaatregelen op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld op stedelijk gebied het bevorderen van ‘nature-based solutions’, verbeteren van de toegang tot groene ruimtes en ecologische verbindingen binnen stedelijke gebied, met name waar het inheemse soorten betreft. Op gebied van landbouw wordt ingezet op mulitfunctionele landschapsplanning (combineren van functies als voedselvoorziening, werkgelegenheid, ecologie en soortenbehoud) en integraal landschaps- en watermanagement.
Volgens Vet moet er een realistisch prijskaartje komen voor biodiversiteit en de diensten die de natuur aan de mens levert. „Op een gegeven moment moet duidelijk zijn dat je geld moet krijgen als je biodiversiteit herstelt. Dan gaat die economie ook wel draaien, maar dan draait-ie op het herstel en het behoud van biodiversiteit in plaats van op het vernietigen ervan.”
Ook bij NL Greenlabel blijft men optimistisch: „Terwijl de verontrustende berichten over de teloorgang van biodiversiteit zich opstapelen, zien we tegelijk veel serieuze, innovatieve en werkbare modellen ontstaan die de problematiek integraal benaderen. We zijn daarom hoopvol gestemd dat deze dramatische berichten tot de juiste acties leiden.”