De provincie Noord-Holland heeft voor de hele provincie de PFAS-norm vastgesteld op 1,5 microgram per kilo grond. Grond tot die waarde mag binnen de provincie Noord-Holland gewoon verplaatst worden.
Momenteel geldt landelijk nog een tijdelijke norm van 0,1 microgram per kilo grond. Gemeenten en provincies mogen hier echter van afwijken wanneer ze voor hun gebied een achtergrondwaarde vaststellen op basis van eigen onderzoek.
De provincie Noord-Holland heeft nu op 100 plekken in de provincie vastgesteld hoeveel PFAS in de grond zit. Daaruit blijkt dat overal in Noord-Holland tot 1,5 microgram PFAS per kilo in de grond zit. Grond tot die waarde mag binnen de provincie Noord-Holland daarom gewoon verplaatst worden.
Bovengrens
De provincie stelt ook een bovengrens vast voor PFAS. Wanneer meer dan 110 microgram PFAS per kilo grond wordt aangetroffen, moet onderzoek gedaan worden naar saneringsmaatregelen. Bij gehalten tussen 1,5 en 110 microgram per kilo is er wel sprake van verontreiniging, maar hoeft de bodem niet te worden gesaneerd.
Gedeputeerde Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu, Adnan Tekin: „Dit is goed nieuws voor iedereen die met grondprojecten bezig is. Het schept duidelijkheid en biedt gemeenten realistische kaders waarbinnen hergebruik van grond kan plaatsvinden.”
Oost-Nederland
Een aantal gemeenten in Oost-Nederland heeft inmiddels ook de PFAS-norm voor hun gebied verhoogd. Apeldoorn, Barneveld, Elburg en gemeenten in de Achterhoek hebben de norm verhoogd naar 0,5 microgram per kilo. Dit na een analyse door het Gelders Ondergrond Overleg (GOO).
Gemeente Hardenberg heeft de PFAS-norm voor het eigen gebied verhoogd naar 0,7 microgram per kilo. Dit na onderzoek van de Omgevingsdienst IJsselland. Ook na dergelijk onderzoek moet de gemeenteraad van de individuele gemeenten akkoord gaan met de nieuwe normen.