Van 14 april tot en met 28 juli is in Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch de tentoonstelling ‘Een goed bewaard geheim; 30 jaar vrolijk verzameld’ te zien. De tentoonstelling omvat een groot deel van de collectie Nederlandse (bloem)stillevens van Frank en Gudule Willekens-Kooloos.
Dit enthousiaste verzamelaarsechtpaar heeft in de afgelopen decennia een eigenzinnige collectie van meer dan 100 stillevens uit de periode van 1600 tot nu opgebouwd. Kunsthistoricus en verzamelaar prof. dr. Paul B. M. van den Akker opent de tentoonstelling op zaterdag 13 april.
Iedere collectie begint met de verwerving van het eerste stuk, het eerste schilderij. Voor Frank en Gudule Willekens-Kooloos was dat een bloemstilleven van rond 1900 van Jan Hein Kever, schilder uit de Larense School. Na hun eerste kunstaanschaf is het echtpaar zich gaan verdiepen in de schilderkunst. Aanvankelijk ligt het accent op schilders van de Larense en Haagse school met werken van J.H.S.Kever, A. Neuhuys, E. van der Ven, J. Maris, W. Nuyen en J. Bosboom. Hun belangstelling verschuift vervolgens meer en meer richting het bloemstilleven.
Bloemstillevens van onder andere Henrietta Knip, Hendrik en Johannes Reekers, Cornelis van Spaendonck, Leo Gestel, Jan Sluijters en Geraldina J. van de Sande Bakhuyzen worden aan de collectie toegevoegd. Na 2000 raken ze verder geïnteresseerd in de bredere omvang van het Nederlands stilleven. Er worden fruit-, vanitas-, keuken-, banket- alsmede stillevens uit de ‘Bol-dynastie’ uit Heusden aangekocht. Werken van Raoul Hynckes, Eugene Brands, Gerard Róling en Jaap Nanninga komen zo ook in hun collectie terecht. Na 2010 wordt deze verder aangevuld met meer hedendaagse werken van onder andere Aat Veldhoen, Henk Helmantel, Kenne Grégoire, Arjan van Arendonk, Margroet Smulders, Anke Roder, en Douwe Elias. En tenslotte een schilderij van Otto van Rees en een bijzonder paneeltje van Co Westerik.
Bron en foto’s: Museum Slager