Als een exoot een inheemse plant aanvalt, scheidt de plant een andere geurstof af dan wanneer hij belaagd wordt door lokaal bekende vijanden. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en de Zwitserse Universiteit van Neuchâtel.
Planten scheiden geuren af als ze worden aangevreten. Daarmee schakelen ze hulptroepen in. Zo laten ze bijvoorbeeld een sluipwesp weten dat er een rups te halen valt. Hiermee is de plant zelf wellicht niet geholpen, maar hij zorgt er wel dat er op den duur minder rupsen zijn.
Twaalf planteneters
Uit onderzoek blijkt nu dat de geur afhangt van welke vijand de inheemse plant aanvalt. De onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Neuchâtel testten twaalf soorten planteneters. Daaruit blijkt onder meer dat Nederlands wild raapzaad anders reageert op vraat door exotische rupsen, slakken of luizen, dan op lokaal bekende aanvallers.
Status vretende insect
Volgens hooglerlaar plant-insectinteracties Nicole van Dam van de Radboud Universteit kan het model uit het onderzoek gebruikt worden om de plant te vragen wat de status van het vretende insect is. Over twee soorten rupsen, de florida-uil en de ni-uil die in kassen tot plagen kunnen uitgroeien, was er discussie of zij wel of niet zijn ingeburgerd. Het wilde raapzaad bestempelde ze echter duidelijk als exoot.
Biologische bestrijding
Door klimaatverandering en globalisering komen er meer exotische insecten voor in Nederland. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld sluipwespen in de war raken door de nieuwe geuren die de planten afscheidden. Dit zou invloed kunnen hebben op de effectiviteit van biologische bestrijding.