Plant eens wat anders dan invasieve exoten

Plant u nog Japanse duizendknoop of reuzenberenklauw aan? Nee toch? Maar Mahonia aquifolium, Cornus sericea, Prunus laurocerasus of Rosa rugosa? Ook die exoten kun je beter uit je sortiment schrappen, vinden verschillende natuurorganisaties. „Er zijn genoeg inheemse alternatieven.’’

Berberis vulgaris
De inheemse zuurbes (Berberis vulgaris) is een goed alternatief voor de exotische Mahonia aquifolium. (Foto: Shutterstock)

„Neem Cotoneaster, die is niet kapot te krijgen in natuurgebieden’’, stelt Anne Reichgelt van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Mahonia aquifolium kan gaan woekeren in duinbossen en Rosa rugosa vormt helemaal een groot probleem in het duingebied. Door hun woekerende eigenschappen verdringen ze de inheemse beplanting waardoor de biodiversiteit achteruitgaat.

Uit gemeenteplantsoen ontsnapt
Hoogstwaarschijnlijk zijn deze tuinplanten ooit uit het gemeenteplantsoen of particuliere tuinen ’ontsnapt’. Al dan niet geholpen door vogels die de bessen van de planten eten. De VBNE adviseert gemeenten dan ook met klem om deze plantensoorten niet meer aan te planten.

Zelfde uiterlijk en eigenschappen
Datzelfde advies geeft Floron (natuurorganisatie voor het behoud van wilde planten). Zij gaat nog een stapje verder door voor twaalf veelgebruikte planten inheemse alternatieven aan te bieden. Die lijken op hun invasieve soortgenoot, qua uiterlijk en eigenschappen. Ze hebben bijvoorbeeld dezelfde bladvorm, zijn ook wintergroen en trekken bestuivers aan. Plant Eupatorium cannabinum in plaats van Solidago gigantea, Rosa spinosissima in plaats van Rosa rugosa en Cornus sanguinea in plaats van Cornus sericea.

Honderd alternatieven
De lijst van twaalf breidt Floron dit jaar uit naar honderd. „Die vormen allemaal een hoog risico voor de Nederlandse natuur en worden te koop aangeboden’’, verklaart Michiel Verhofstad van Floron. De honderd invasieve exoten komen in een digitale database samen met alle exoten die niet invasief zijn. U kunt dan op www.tuinernietin.nl een plant opzoeken en krijgt dan óf een inheems alternatief gepresenteerd óf de verzekering dat u de plant met een gerust hart kan toepassen als deze niet invasief is. Eind dit jaar moet de database online staan.

Dit is de verkorte versie van een nieuwsverhaal dat in Tuin en Landschap 3 is verschenen. U kunt de langere versie hier digitaal lezen (met inlog).

Cornus sanguinea
Cornus sanguinea is een goed alternatief voor Cornus sericea. (Foto: Shutterstock)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties