Pissebedden, spinnen en regenwormen komen het meest voor in Nederlandse tuinen. Dat blijkt uit meldingen op Bodemdierendag.
Bodemdierendag werd op 4 oktober georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), samen met het Centre for Soil Ecology van het NIOO en Wageningen UR. Zondag werden de resultaten bekendgemaakt.
Speciaal voor het internationale Jaar van de Bodem is Dierendag omgedoopt tot Bodemdierendag. „Veel enthousiaste mensen, vaak hele gezinnen, hebben hun eigen tuin op bodemdieren onderzocht. In totaal werden daarvan 287 tuinen, parken, groene daken en balkons gemeld”, zegt bodemdierenkenner Gerard Korthals van het NIOO en het Centre for Soil Ecology.
Stadsnatuur
Van al het bodemleven zijn de pissebedden in de meeste tuinen gesignaleerd, op de voet gevolgd door spinachtigen en regenwormen. Kevers en miljoenpoten komen niet zo veel voor onder de waarnemingen – mollen zie je bijna niet in levende lijve. Korthals: „De meeste van de algemeen bekende bodemdieren zijn vaak gezien. Voor deze dieren kunnen tuinen dus een belangrijke rol spelen in de stadsnatuur.”
De onderzochte tuinen krijgen gemiddeld een 9 voor het aanwezige algemene bodemleven. Het rapportcijfer is gebaseerd op aantal meldingen en diversiteit van de hoofdgroepen bodemdieren. De overgrote meerderheid is halfgroene of groene tuin, maar er kwamen ook een paar balkons, parken, bestrate tuinen en groene daken binnen.
Groene tuinen
De groene tuinen halen niet onverwacht het beste cijfer. Maar dat bestrate tuinen en zelfs balkons nog redelijk tot goed scoren, is verrassend. Wel lager dus, vooral doordat er minder dieren per hoofdgroep zitten.
„Maar deze rapportcijfers gaan alleen over de algemene bodemdieren”, waarschuwen Korthals en collega-bodemdierenexperts Ron de Goede van Wageningen UR en Matty Berg van de Vrije Universiteit. „Naar het voorkomen van de zeldzamere soorten zijn we nog heel benieuwd.”
Groene daken kunnen nog wel een beetje hulp gebruiken. „De paar daken die binnenkwamen scoren aardig, maar niet zo goed als even groene tuinen op de begane grond. We zouden graag meer waarnemingen krijgen om hier verder naar te kijken”, hint Korthals.
Zoekkaart
Op www.bodemdierendag.nl kan iedereen verder graven in de resultaten via kaartjes en knoppen: wat is waar gevonden, hoe zit het bij mij in de omgeving? Bodemdierenexperts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam verzorgden de wetenschappelijke basis en stelden de zoekkaart samen.