Particulieren maken minder gebruik van groene aanslagreiniger

    Particulieren lijken minder vaak gebruik te maken van groene aanslagreiniger en meer van de hogedrukspuit. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM over 2020. De verkoop van groene aanslagreiniger daalde met 26%.

    Uit eerdere onderzoeken blijkt ook dat particulieren azijn gebruiken als middel tegen groene aanslag. Hiervoor bestaat echter geen toelating. Er is onlangs wel goedkeuring gegeven vanuit deEU om azijn toe te laten voor het pleksgewijs bestrijden van onkruid.

    Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat preventieve en niet-chemische maatregelen de voorkeur hebben. Hierop wordt ook ingezet in communicatie naar particulieren.

    DDAC niet verboden

    De staatssecretaris meldt in haar brief ook dat de werkzame stof DDAC (didecyldimethylammoniumchloride) niet wordt verboden. De Partij voor de Dieren had hiertoe in een motie opgeroepen, nadat er melding kwamen van katten met verbrandingsverschijnselen in de bek als gevolg van dit middel.

    In 2018 is een extra waarschuwingszin toegevoegd aan het etiket van het middel. Uit navraag bij het Nederlands Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) blijkt dat na 2017 het aantal meldingen is afgenomen. Momenteel ligt dit stabiel op 40 tot 45 gevallen per jaar. In de meeste gevallen is medisch ingrijpen niet nodig. Van Veldhoven heeft het Ctgb gevraagd de vinger aan de pols te houden wat betreft het aantal vergiftigingscijfers.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties