Over twee jaar kan Japanse duizendknoop op Unielijst staan

De Europese Commissie laat momenteel risicobeoordelingen voor verschillende Aziatische duizendknopen opstellen. Daarmee zouden deze invasieve exoten binnen twee jaar op de Unielijst kunnen staan, verwacht bioloog Rob Leuven.

Europese Commissie - Aziatische duizenknoop niet op Unielijst
(Foto: Shutterstock)

Leuven is hoogleraar invasiebiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en vertegenwoordigt Nederland in het wetenschappelijk forum Invasive Alien Species (SF-IAS) van de Europese Commissie. Dit forum toetst de kwaliteit van de risicobeoordelingen van invasieve exoten die worden ingediend door de lidstaten of de Europese Commissie.

Zo’n risicobeoordeling moet aan alle eisen voldoen die in de Europese exotenverordening zijn opgesteld. Alleen dan kan de Europese Commissie voorstellen om een plaagsoort op de Unielijst te plaatsen. Vervolgens is het aan de lidstaten om voor of tegen het voorstel van de Commissie te stemmen. „Plaatsing op de lijst is uiteindelijk een politiek besluit’’, zegt Leuven. Onlangs stemde de EU in met het voorstel van de Commissie om de Unielijst uit te breiden met zeventien soorten, waaronder dertien planten.

Voorheen weinig politiek draagvlak
De Europese Commissie heeft een aantal jaar geleden al eens risicobeoordelingen ingediend voor de Japanse duizendknoop en de Sachalinse duizendknoop. Die beoordelingen werden echter afgekeurd door het SF-IAS omdat die nog niet aan alle eisen voldeden.

Volgens Leuven was er destijds ook nog weinig politiek draagvlak om de Aziatische duizendknopen überhaupt op de lijst te krijgen. Dat is echter veranderd. „In meerdere EU-lidstaten zorgen Aziatische duizendknopen voor steeds meer problemen en veroorzaken ze steeds meer schade.’’ De Europese Commissie heeft nu opdracht gegeven voor een vernieuwde risicobeoordeling van de Japanse duizendknoop en de Sachalinse duizendknoop.

Binnen twee jaar
Leuven legt uit dat het opstellen van een risicobeoordeling, de consultatie van belanghebbenden en vervolgens het beoordelen van de risicobeoordeling door het SF-IAS zeer zorgvuldig gebeurt en daarom tijd in beslag neemt. Toch verwacht hij wel dat één of meerdere duizendknopen binnen twee jaar op de Unielijst kunnen staan. Dit zou betekenen dat vanaf dat moment de handel en teelt ervan verboden is én dat alle lidstaten ervoor moeten gaan zorgen dat de soort niet verder verspreidt.

Bestrijding Japanse duizendknoop is maatwerk

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties