Er zijn in de zomer van 2015 veel buxusmotten gezien. In eerste instantie was deze schadelijke exoot alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid. Dat meldt de Vlinderstichting in de nieuwsbrief ’Kijk op exoten’.
De buxusmot (Glyphodes perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China) en is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. In 2009 is op meerdere plaatsen in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena schade door buxusmot gemeld. Inmiddels zijn er meldingen uit Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Limburg en Overijssel en later ook uit Zeeland, Utrecht, Groningen en Noord-Holland.
De buxusmot is een grote en opvallende microvlinder met een bonte tekening waardoor hij gemakkelijk te herkennen is. De rupsen leven op diverse buxussoorten zoals Buxus microphylla, B. sempervirens en B. sinica. In Zuid-Duitsland ontwikkelen zich drie generaties per jaar. In Nederland worden minimaal twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april of mei.
Levenswijze
In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden de rupsen weer actief en vreten verder aan de buxus, totdat ze verpoppen. Het popstadium duurt zo’n twee weken en de vlinders leven circa acht dagen.
De meeste meldingen van de vorige jaren kwamen uit september, dus kunnen we nog meer waarnemingen verwachten de komende tijd. De vraag is niet zozeer of, maar hoe snel de soort zich nog verder over Nederland zal verspreiden.
Beeld Kars Veling (Vlinderstichting)