Ook in Nederlandse natuurgebieden dramatische achteruitgang insecten

    Nadat eerder al bleek dat in Duitse natuurgebieden driekwart van de insecten was verdwenen en in Frankrijk eenderde van de insecten-etende vogels, blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten dat het ook in Nederland dramatisch slecht gaat met insecten.

    Twee langlopende studies van in totaal acht insectengroepen in natuurgebieden bij Wijster (Drenthe) en in natuurgebied Kaaistoep (Noord-Brabant) zijn uitvoerig geanalyseerd. Wetenschappers concluderen dat in 27 jaar tijd twee derde van onderzochte groepen verdwenen is. Alleen wantsen zijn stabiel gebleven.

    Onderzochte soorten

    Haften 98%
    Kokerjuffers 93%
    Kevers 76%
    Loopkevers De Kaaistoep 92%
    Lieveheersbeestjes 57%
    Gaasvliegen 72%
    Macro-nachtvlinders 66%
    Wantsen 0%
    Loopkevers in Drenthe 1985-2017 69%
    Loopkevers in Drenthe 1995-2017 79%

    Landbouw als boosdoener

    Marc Van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, wijst de landbouw aan als grootste boosdoener: „De landbouw is een van de belangrijkste beheerders van ons buitengebied. Daar wordt jaarlijks zo’n tien miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. We moeten toe naar biologische bestrijding. Het verbod op drie chemische middelen is een mooi begin, maar lang niet genoeg. Er is simpelweg meer ruimte nodig voor natuur in landbouwgebieden.”

    Deltaplan Biodiversiteitsherstel

    Om dit te bereiken werkt Natuurmonumenten samen met boeren, wetenschappers, banken en bedrijven aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Van den Tweel: „Een gezonde landbouw betekent ook dat boeren die werken mét de natuur een eerlijke prijs voor hun product krijgen. En dat betekent dat we vanaf nu anders met ons land, ons landschap en onze landbouw moeten omgaan.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties