Ondernemersorganisaties willen zo snel mogelijk herstelplan

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren positief op de verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer. „Wij wachten de definitieve uitslag af, maar de vorming van een stabiele meerderheidscoalitie lijkt mogelijk.”

De grootste prioriteit is volgens beide ondernemersorganisaties het maken van een herstelplan. „Namens alle ondernemers hopen wij in deze grootste crisis sinds de oorlog op een gezwinde formatie, met een stabiel en internationaal georiënteerd kabinet.” In het herstelplan passen daarom volgens VNO-NCW en MKB-Nederland geen lastenverzwaringen.

A-politiek

Ze pleiten ervoor ‘a-politiek’ te kijken naar het herstel: „Hoe komen ondernemers na de crisis over de schuldenberg heen? Hoe kunnen ze weer investeren in hun bedrijf en in de samenleving?  Hoe kunnen ze de toekomst van Nederland met succes vormgeven? Die vragen zouden in het herstelplan terug moeten komen.”

Klimaatbeleid

Belangrijk zijn verder werkbare oplossingen, ondersteund door ondernemers, voor het stikstofprobleem en het klimaatbeleid. „Alleen dan kunnen we echt meters maken en hebben we langjarige zekerheid.”

Als het gaat om de arbeidsmarkt hopen de ondernemersorganisaties met de vakbeweging afspraken te maken over een inclusieve en beter functionerende arbeidsmarkt. „Langs deze lijnen hopen we conform onze nieuwe koers samen met het nieuwe kabinet te werken aan groei en een sterk, inclusief en duurzaam Nederland. Dit vraagt om een goede langjarige publiek-private investeringsagenda.”

Voorkeur coalitie
De lijsttrekkers van de gekozen partijen kwamen donderdag samen om de eerste stappen te zetten voor de vorming van een nieuw kabinet. (Foto: Tweede Kamer)

Uit een enquête onder ondernemers bleek vorige week dat een meerderheid de voorkeur geeft aan een coalitie van VVD, D66 en CDA (23%). Op de tweede plaats (22%) komt een coalitie met ChristenUnie, dus een voortzetting van het huidige kabinet. De combinatie VVD (35), D66 (23) en CDA (15) is in de praktijk niet voldoende voor een meerderheid. Met de CU erbij (5) kan wel een kabinet worden gevormd. Ook een optie is de PvdA (9). Een formatie met partijen aan de rechter flank (PVV, JA21, FvD) of via de linker flank (GroenLinks, SP) lijkt minder voor de hand te liggen.

Formatie van start
Annemarie Jorritsma (links) en Kajsa Ollongren zijn door de lijsttrekkers van de gekozen partijen aangesteld als verkenners. (Foto: Tweede Kamer)

Inmiddels zijn twee verkenners aangewezen, Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Zij brengen uiterlijk op 30 maart verslag uit aan de Kamer van hun gesprekken met de verschillende fracties over de coalitiemogelijkheden. Op 31 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Die dag vindt ook het verkiezingsdebat plaats waarin één of meer informateurs worden aangewezen. Het streven is om vóór de zomer een nieuw kabinet te formeren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties