Hij is nog niet helemaal vergaan, maar het bodemleven heeft de onderbroek van André Hoogendijk, adjunct-directeur KAVB, behoorlijk aangetast. Drie maanden lag het exemplaar in de grond bij een bollenteler in Julianadorp.
Hoogendijk zocht een ludieke manier om het belang van gezond bodemleven aan te tonen. Op internet vond hij vooral vanuit Amerika volop info over de ‘soil my undies challenge’. Tik #Soilyourundies in op social media en diverse foto’s en teksten over het begraven van onderbroeken (undies) komt naar voren. De trend is enkele jaren geleden begonnen en nu dus opgepikt in Nederland. Ook Fred Wever, docent Bodemkunde aan het Clusius College in Hoorn, liet zijn studenten drie katoenen onderbroeken begraven. Na de schoolvakantie worden die opgegraven. Hoogendijk groef zijn exemplaar vandaag, 31 augustus, op.
De stelregel is dat een onderbroek ongeveer twee maanden in de grond ligt. Aan de hand van diens staat bij opgraving, kan je de gezondheid van je grond bepalen. Het moet wel gaan om honderd procent katoen en hij moet op 10 tot 15 centimeter diepte aan alle activiteit in de bodem blootgesteld worden. Een gezonde bodem behoort micro-organismen als bacteriën, schimmels, regenwormen en insecten te bevatten. Zij peuzelen een katoenen slip soms tot op de draad op; alleen de elastieken rand blijft over, getuigen de foto’s op social media.
Succes
Het experiment van Hoogendijk op het bedrijf bloembollenbedrijf M.C. Zonneveld uit Julianadorp, is wat de adjunct-directeur betreft een succes. „Bodem is een belangrijk onderwerp, maar ook heel ingewikkeld. Dit is een manier om het onderwerp bodembeheer op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen.” Wever denkt er ook zo over. Hij gaat na de schoolvakantie opgraven. „Een controle na een maand, kort voor de schoolvakantie leerde dat het bodemleven door de droogte behoorlijk dieper zat dan de onderbroek. Ik ben benieuwd wat afgelopen periode heeft gedaan.”
Het fenomeen #Soilyourundies leidt voornamelijk op Twitter tot hilarische foto’s.
Meer (Engelstalige) info is te vinden op Youtube