De NVWA adviseert minister Schouten van LNV om de Japanse duizendknoop in Europa voor te dragen voor de Unielijst. Dit advies volgt uit de risicobeoordeling van vier Aziatische duizendknopen.
Floron heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor vier duizendknopen een risicobeoordeling opgesteld: de Japanse duizendknoop, bastaardduizendknoop, Sachalinse duizendknoop en Afghaanse duizendknoop.
Hoog risico op verspreiding
De risicobeoordeling is een wetenschappelijke onderbouwing van de problemen die de Aziatische duizendknopen opleveren: het verdringen van inheemse soorten, de schade aan infrastructuur, de negatieve impact op de verkeersveiligheid en oevererosie langs watergangen. Uit de beoordeling blijkt dat ’bij alle soorten met name het risico op vestiging en verdere verspreiding door menselijke activiteiten hoog is en van negatieve invloed op biodiversiteit.’
Handel in stengels
De NVWA pleit daarom om maatregelen te nemen om nieuwe vestiging en verdere verspreiding tegen te gaan van de Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en bastaardduizendknoop. Er moeten maatregelen genomen worden op het gebied van grondtransport, tuinafval, gft-afval, compost én de handel in stengels.
Opname op Unielijst
Een belangrijk advies van de NVWA aan de minister is om de drie duizendknopen voor te dragen bij de Europese Commissie voor opname op de Europese Unielijst. Opname op die lijst betekent dat de kweek, handel en toepassing van de soorten in de EU verboden worden en dat de lidstaten elkaar verplichten om de duizendknopen te bestrijden of in ieder geval ervoor te zorgen dat ze zich niet verder verspreiden.
Alle lidstaten vóór stemmen
De risicobeoordeling is zo opgesteld dat hij relatief eenvoudig is op te schalen naar een risicobeoordeling op Europees niveau. Die zou Nederland dan bij de Europese Commissie kunnen indienen. Momenteel laat de Commissie echter ook zelf een risicobeoordeling voor verschillende Japanse duizendknopen opstellen. In theorie zou de invasieve exoot vanaf augustus 2021 op de Unielijst kunnen staan. Dan moeten wel alle lidstaten vóór stemmen.
Schouten geen voorstander
Vorig jaar februari liet de minister naar aanleiding van Kamervragen nog weten geen voorstander te zijn van plaatsing op de Unielijst. Volgens Schouten biedt de Europese Verordening niet de juiste oplossing voor de Aziatische duizendknoop omdat hierin de handel en het transport zijn verboden, terwijl de Aziatische duizendknoop zich vooral verspreidt door verkeerd omgaan met maaisel, wortelstokken en grondverzet. Schouten stelde destijds dat „afspraken tussen marktpartijen die met grond werken (in bouw en infrastructuur) effectiever zijn en minder onnodige kosten met zich meebrengen.’’