Noord-Holland plant bomen en struiken voor verhogen biodiversiteit

    In Noord-Holland zijn 450 bomen en struiken geplant door Rijkswaterstaat West-Nederland Noord samen Van Doorn (Aanneemcombinatie Via Optimum). De nieuwe beplanting bestaat uit inheemse soorten en moeten een bijdrage gaan leveren aan de biodiversiteit.

    De nieuwe beplanting is het gevolg van de herplantplicht die Rijkswaterstaat heeft. Langs diverse rijkswegen zijn namelijk bomen verwijderd vanwege stormschade, iepenziekte, essentaksterfte en kroonsterfte. 

    Inheemse bomen en struiken

    De bomen en struiken die zijn geplant zijn zoveel mogelijk inheems. De inheemse boomsoorten zijn onder andere esdoorn, berk, els, beuk, haagbeuk, iep, eik, wilg, populier en de lijsterbes. De inheemse struiksoorten die zijn geplant, zijn onder andere Gelderse roos, kornoelje, meidoorn, egelantier, hondsroos, hazelaar en grauwe wilg. 

    Bij het planten is tevens gekeken naar cultuurhistorische soorten. Zo zijn de tamme kastanje, de walnoot, paardenkastanje en de bruine beuk vroeger door de Romeinen verspreid in de lage landen.

    Bomen planten
    In Noord-Holland zijn meer dan 450 inheemse bomen en struiken geplant.

    Manier van planten

    Bij het herplanten is volgens Rijkswaterstaat rekening gehouden met het open karakter van de provincie Noord-Holland. Hierbij gaat het om de ‘kijkvensters’ langs de wegen en vaarwegen richting het open landschap. Rijkswaterstaat kijkt niet alleen naar de houtopstanden voor het verhogen van de biodiversiteit, maar ook naar de grasbermen en oevers langs het water.

    De nieuwe inheemse bomen en struiken zijn langs diverse rijkswegen geplant. Onder meer langs de snelwegen A7, A9 en de A22 én de autowegen N9 en N99.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties