Hoveniers, groenvoorzieners en kwekers die zijn aangesloten bij NLGreenlabel kwamen op 14 mei samen in de Leidse Hortus om het probleem van de beschikbaarheid van duurzaam plantmateriaal te bespreken. Het was de tweede bijeenkomst met dit thema, het grote verschil was dat dit keer ook de kwekers hun verhaal konden doen. Hoewel er maar een man of 20 aanwezig was bij de bijeenkomst, waren het wel grote partijen die zich over het vraagstuk bogen. Aannemers als Snoek en Donkergroen en kwekers als Sempergreen, Griffioen en Lageschaar.
Bij de eerdere bijeenkomst, in januari, werd al geconstateerd dat vraag en aanbod van duurzaam gekweekte boomkwekerijproducten elkaar maar moeizaam weten te vinden. Er werd geconcludeerd dat er een kip of ei discussie gaande was. Kwekers zouden niet voldoende vraag zien naar de (duurdere) duurzame planten en afnemers zagen onvoldoende aanbod en kopen daarom gangbaar plantmateriaal in.
Collectieve inkoop lastig
De oplossing die als eerste onderzocht werd was collectieve inkoop. Als de aangesloten NL Professionals hun inkooplijsten zouden bundelen, zou dat kwekers genoeg vertrouwen moeten geven om te investeren in duurzaam plantmateriaal. Dit bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan lichtte Mattijs van Dalen van NLGreenlabel toe. Het was moeilijker dan voorzien om de lijsten te bundelen. Enerzijds omdat de lijsten in allerlei vormen en formaten worden aangeleverd, maar vooral omdat aannemers nu nog niet weten wat ze volgend jaar of het jaar daarop zullen inkopen.
Input kwekers
Kwekers kregen de gelegenheid om in een korte pitch uit te leggen hoe zij met duurzaamheid omgaan. De input van de kwekers scheen een nieuw licht op de zaak. Veel kwekers gaven aan allerhande maatregelen te nemen om zo duurzaam mogelijk te kweken, maar dat zodanig werken dat een SKAL bio keurmerk verkregen wordt, praktisch niet haalbaar is.
Jasper Helmantel van Cruydthoeck en De Heliant bijvoorbeeld, gaf in een videoboodschap te kennen dat zijn bedrijven veel doen voor de natuur en biodiversiteit. De kwekerij is deels omgeven door een haag met bloeiende struiken, er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en geen kunstmest.
Toch heeft de kweker geen SKAL certificaat. Dat heeft er onder meer mee te maken dat biologische en niet biologische planten niet in één schuur verwerkt mogen worden, wat de overstap naar certificering bemoeilijkt. Ook moet de herkomst van zaden traceerbaar zijn naar een biologische oorsprong. Bij zaden die in het wild verzameld worden is dat per definitie onmogelijk.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap