Europees verbod op negen invasieve exoten vanaf 2 augustus

Vanaf woensdag 2 augustus zijn negen extra planten verboden in de Europese Unie. Het gaat onder meer om reuzenbereklauw en reuzenbalsemien.

Op donderdag 13 juli heeft de Europese Commissie in haar publicatieblad twaalf extra verboden invasieve exoten gepubliceerd, waaronder negen planten. Twintig dagen erna, op 2 augustus, is het verbod daadwerkelijk ingegaan. De negen planten mogen vanaf die dag niet meer verhandeld en toegepast worden en moeten door de lidstaten actief worden bestreden.

Het gaat om de volgende planten: alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides), fraai lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum), gewone gunnera (Gunnera tinctoria), Japans steltgras (Microstegium vimineum), ongelijkbladig vederkruid (Myriophyllum heterophyllum), reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera), reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum), smalle waterpest (Elodea nuttallii) en zijdeplant (Asclepias syriaca).

Overgangsregeling

Voor de voorraden die handelaren op dit moment nog hebben, geldt in de verordening een overgangsregeling: nog een jaar na het ingaan van het verbod mogen de voorraden verkocht worden.

De negen planten vormen een uitbreiding van de eerste lijst waarop in totaal 37 soorten (planten en dieren) staan. Sinds 3 augustus 2016 mogen deze niet meer verhandeld en toegepast worden. Daarnaast moeten de lidstaten uiterlijk eind februari volgend jaar beheersplannen hebben gemaakt hoe de soorten uit de natuur te verwijderen en verdere verspreiding te voorkomen. Op deze lijst staan onder meer Eichhornia crassipes, Lysichiton americanus, Baccharis halimifolia en Persicaria perfoliata.

Februari 2019

De beheersplannen voor de extra soorten moeten een jaar later, in februari 2019 klaarliggen. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft de NVWA eind 2016 de zogenoemde ‘Onderbouwing Strategie Unielijstsoorten’ gepubliceerd dat ‘behulpzaam kan zijn bij het stellen van prioriteiten en bij het maken van gezamenlijke afspraken tussen overheden, terreinbeheerders en andere betrokkenen’.

Foto: Shutterstock

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties