Nieuwe wantsensoort vormt geen bedreiging

Een nieuwe soort wants is recent voor het eerst in Nederland gevonden. Een groep jongeren zag honderden kortsnuittamariskwantsen in Den Haag tijdens een zomerkamp. Volgens experts leven ze op de tamarisk, maar vormen ze hiervoor geen bedreiging.

De wantsen zijn gespot op een tamarisk in de Haagse Vogelwijk. De jongeren waren op dat moment op een zomerkamp van natuurvereniging JNM. Berend Aukema, wantsenexpert bij Naturalis, keerde met de vinders terug naar de tamarisk en bevestigde dat het inderdaad kortsnuittamariskwantsen zijn. Deze soort is nog niet eerder in Nederland gezien.

In totaal zijn nu drie soorten tamariskwantsen gezien in Nederland. De gekleurde tamariskwants werd in 2019 voor het eerst gespot in Katwijk aan Zee en Oostvoorne. Vorige maand zijn langsnuittamariskwantsen ontdekt in Hilversum.

Geen schade

Sommige wantsensoorten, zoals bedwantsen, zijn plaaginsecten. Tamariskwantsen zijn dat niet, zegt Max Caspers. Hij beheert de wantsencollectie van Naturalis. „Wantsen zijn geen plaag en brengen geen schade aan mensen of dieren. Ze zijn zoöfytofaag en leven dus van de tamarisken. Ze onttrekken voedingsstoffen verspreid over de plant met hun zuigsnuit. Als dit maar een paar wantsen zijn, hoeven groenbeheerders zich echt geen zorgen te maken, die gevolgen zijn niet merkbaar.” 

Ook volgens Aukema vormen de beestjes geen bedreiging voor het groen. „Kortsnuittamariskwantsen zijn heel klein en leven van planten. Ze onttrekken niet zo veel voedingsstoffen van de tamarisk dat er schade ontstaat aan de struik. Af en toe zuigen ze andere insecten leeg, zoals bladluizen.”

Biologisch bestrijdingsmiddel

Wantsen worden ook wel eens ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel. Zo eten roofwantsen volwassen trips die in chrysanten zitten. Ondanks dat tamariskwantsen wel eens insecten leegzuigen, zijn ze niet zo geschikt als insectenbestrijder. „Daarvoor doen ze het te weinig. Andere insecten uitzuigen doen ze maar af en toe”, zegt Aukema.

De nieuwe wantsensoort is gevonden op een tamarisk en leeft van de struik. Volgens experts is het geen plaaginsect. (Foto: Mathijn Speelman)
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties