Een aantal groenbedrijven ontwikkelt samen met branchevereniging VHG een nieuwe opleiding waarin hoveniers leren om al abseilend bomen te snoeien. Dat is broodnodig, want volgend jaar worden de eerste verticale bossen in Nederland opgeleverd.
In Milaan onderhouden hoveniers hangend aan een touw en springend van balkon naar balkon het zogenoemde Bosco Verticale, dat inmiddels al zes jaar oud is. Over drie van hen – Massimo, Giovanni en Gilberto – is zelfs een korte film gemaakt: The Flying Gardeners. Daarin zie je hoe ze ’s morgens in de schemering op de bovenste verdieping beginnen en uren later de begane grond bereiken:
Op een vergelijkbare manier wil Du Pré Groenprojecten de Trudo Toren in Eindhoven gaan beheren. Het groenbedrijf uit Helmond is samen met Van den Berk Boomkwekerijen nauw betrokken bij de aanleg van de 125 bomen. Die worden in boombakken langs de gevel geplaatst van de 70 m hoge toren. Bouwaannemer Stam+de Koning is al vergevorderd met de bouw van de toren, volgend jaar juni staat de oplevering gepland.
Een deel van de boombakken is te bereiken via de gevelonderhoudsinstallatie, maar voor sommige locaties zal toch echt abgeseild moeten worden. Directeur Mark Vloet van Du Pré heeft daarom contact gelegd met andere groenbedrijven die voor deze nieuwe uitdaging staan – onder meer De Koninklijke Ginkelgroep die het toekomstige Wonderwoods in Utrecht gaat onderhouden. Samen met branchevereniging VHG ontwikkelen deze bedrijven momenteel een nieuwe opleiding voor dit type hovenier op hoogte.
Dit gebeurt samen met IRATA, de Industrial Rope Access Association, de organisatie die de belangen behartigt van alle bedrijven die door middel van industriële touwtechnieken hun werk uitvoeren. Twee personeelsleden van Du Pré hebben al aangegeven het werk op hoogte wel te zien zitten. Voordat zij echter volledig zelfstandig het werk mogen uitvoeren, moeten ze duizend (!) ’vlieguren’ hebben gemaakt. „Tot die tijd zullen wij iemand van een bedrijf als valbeveiligingsspecialist Eurosafe Solutions moeten inschakelen’’, zegt directeur Vloet.
Duizend vlieguren
Deze toezichthouder heeft zelf de nodige uren abseilervaring en is opgeleid in reddingstechnieken. Voordat er aan een nieuwe afdaling begonnen mag worden, doorloopt hij een checklist waarmee hij controleert of alle handelingen zijn verricht om het werk veilig uit te voeren. Pas als de toezichthouder akkoord geeft, mogen de medewerkers aan een nieuwe afdaling beginnen. Dit gaat dus verder dan de zelfinspectie door de ETW’er voordat hij begint met klimmen.
Om de toekomstige abseilende hoveniers sneller dit benodigde aantal vlieguren te laten behalen, zou directeur Vloet het liefste met andere bedrijven gaan samenwerken: „Mijn wens is om een poule te vormen met teams van andere groenaannemers, om zo gezamenlijk het onderhoud uit te voeren op de diverse locaties. Zo kunnen de medewerkers het snelst naar een hoger level.’’ Zo’n drie à vier keer per jaar zullen de flying gardeners de bakken van de Trudo Toren gaan onderhouden.
Wonderwoods en The Valley
Behalve de Trudo Toren in Eindhoven, wordt dit jaar nog gestart met de bouw van Wonderwoods in Utrecht, voor het onderhoud van het groen wil De Koninklijke Ginkelgroep ook verschillende medewerkers leren abseilen. Een derde verticaal bos is The Valley aan de Zuidas in Amsterdam. Dit project wordt ook volgend jaar opgeleverd, Wencop Hoveniers gaat het groen onderhouden. Door de bijzondere architectuur van uitkragende en getrapte bouwlagen, kan dit niet door te abseilen. Wel zullen de hoveniers zich moeten aanlijnen. Wencop laat hiervoor een cursus op maat ontwikkelen. Meer hierover leest u in Tuin en Landschap 18, u kunt dit artikel hier ook digitaal lezen (met inlog).