Op 18 mei hield Plantum in het kader van de jaarlijkse internationale Fascination of Plants Day een talkshow onder leiding van Jeroen Pauw. Gasten aan zijn tafel gingen het gesprek aan over plantenveredeling, innovatie, plantgezondheid, duurzaamheid en klimaat. Want dat veredeling een bijdrage kan leveren, en misschien wel cruciaal is, voor verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw, daarover waren de gasten het wel over eens. Maar met welke technieken?
Wat betreft John van der Oost, hoogleraar microbiële genetica Wageningen Universiteit, met de nieuwe techniek CRISPR-Cas. Een techniek waarmee veredelingswensen volgens hem soms wel binnen een jaar realiseerbaar zijn in plaats van tussen 10 en 15 jaar met klassieke technieken. Echter, in 2018 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat producten van ‘gene editing’ gereguleerd zijn en onder de genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) wetgeving vallen. Dit was een teleurstellende uitspraak voor plantenveredelaars, maar ook voor telers en handelaren in landbouwproducten, omdat het brede gebruik van deze technologie hiermee praktisch onmogelijk wordt. Hierin lijkt een mogelijke kentering te komen.
Eind april verscheen namelijk van de Europese Commissie een rapport waarin nuance wordt gebracht in en wordt teruggekomen op dit standpunt. „Niet meer dan terecht. Men hoeft niet direct bang te zijn voor doemscenario’s. Zeker met CRISPR-Cas is gerichter te veredelen. Ik durf te stellen dat het veiliger is en beter controleerbaar dan alle technieken die we voorheen gebruikten. Technieken waar ook nooit iemand ziek van is geworden”, aldus de hoogleraar.
Waarom is er in EU koudwatervrees voor nieuwe gentechnieken? Hoeveel sneller gaat de veredeling met Crisp-cas? Lees het volledige PLUSartikel over de talkshow en nieuw beleid veredelingstechnieken in de digitale versie van het Vakblad voor de Bloemisterij editie 20, via mijnbloemisterij.nl.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.