Nederlandse tuin favoriet van de Chaumont-jury

De inzending van het Nederlandse bureau Maakspace heeft op het tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire een Coup de coeur gewonnen. De tuin is daarmee favoriet van de jury.

Jury Chaumont 2020
Gezamenlijk bezocht de Chaumont-jury alle negentien festivaltuinen. (Foto: Emiel van den Berg)

Eind juni verdeelde een vijftienkoppige jury de prijzen onder de negentien tuinen van het festival. Dit jaar is het thema Tuinen van Moeder Aarde. In die jury zat dit jaar ook groenjournalist Emiel van van Berg, als enige buitenlander tussen veertien Fransen.

Hij legt uit dat de jury vier hoofdprijzen verdeelt: één voor het beste ontwerp, één voor de meest originele tuin, de beste beplanting en één van de tuinen wordt bekroond omdat je die het beste naar een particuliere tuin kunt vertalen. Daarnaast deelde de jury dit jaar één coup de coeur uit en twee eervolle vermeldingen.

Maakspace Chaumont 2020
Centraal in de Nederlandse tuin staat een waterschaal, daarin ziet de bezoeker niet alleen de bomen en de lucht weerspiegeld, maar ook zichzelf als onderdeel van Moeder Natuur. (Foto: Emiel van den Berg)

Die coup de coeur ging naar de tuin Dans les yeux de mère nature van het Amersfoortse bureau Maakspace. Karin van Essen van het bureau legt uit dat ze in hun tuin willen laten zien dat de mens niet centraal staat in de wereld, maar onderdeel is van Moeder Natuur, net als de bomen en de lucht dat zijn. „We hebben daarom een bosachtige sfeer gecreëerd door honderd berken in verschillende maten aan te planten, daarvan heeft boomkwekerij Van den Berk er 85 geleverd.’’ Centraal in de tuin staat een waterschaal waarin de bezoeker alles weerspiegeld ziet, inclusief zichzelf.

Maakspace Chaumont 2020 - 2
Onder de berken in de Nederlandse tuin groeien schaduwminnende vaste planten in een 8 cm dikke laag lavagesteente. Dit tuindeel is gesponsord door kwekerij Lageschaar. (Foto Emiel van den Berg)

Tuinieren zonder tuinman
De Amerikaan Nicholas Tomlan won met Solstice de prijs voor het beste ontwerp. Overal in zijn tuin groeien tussen de stenen en in de muren pioniersplanten, grassen, mossen en allerlei andere planten die zich thuis voelen op rotsachtige of braakliggende terreinen. Zonder tussenkomst van een tuinman, het is Moeder Aarde die hier tuiniert:

Beste Ontwerp Chaumont 2020-1
(Foto: Emiel van den Berg)

Ode aan de knotboom
De ode aan de knotboom van de Fransen Soline Portmann en Romuald Bardot vond de jury de meest originele, innovatieve tuin. In hun tuin staat een goud geschilderde oude knotplataan op een plateau van grove keien. Als eerbetoon aan al die knotbomen die soms al eeuwenlang keer op keer worden teruggesnoeid, maar altijd weer nieuwe takken weten te produceren:

Knotboom - Chaumont 2020
(Foto: Emiel van den Berg)

Terrassen van de Inca’s
De Belgische inzending Le jardin moray werd bekroond met de prijs voor de beste beplanting. In de tuin is de terrassenbouw van de Inca’s – de zogenoemde moray – in het klein nagemaakt. In de terrassen zijn eetbare, medicinale en sierplanten gecombineerd:

Beste beplanting - Chaumont 2020
(Foto: Emiel van den Berg)

Monocultuur versus vrije natuur
De best vertaalbare tuin vindt de jury de Franse inzending On récolte ce que l’on sème, oftewel, men oogst wat men zaait. Een monocultuur van Pennisetum is in deze tuin gecombineerd met een gevarieerde beplanting zoals we die in de vrije natuur aantreffen. Het is een aanklacht tegen de intensieve landbouw van monoculturen die de aarde uitput en een oproep voor het terugbrengen van de natuur in het agrarische landschap:

Best vertaalbare tuin - Chaumont 2020
(Foto: Emiel van den Berg)

Vernietiging cerrado
Twee tuinen kregen een eervolle vermelding. Niet omdat de jury dit mooie of bijzondere tuinen vond qua ontwerp of beplanting, maar wel omdat beiden een krachtig statement uitdragen. De eerste komt uit Brazilië. Deze tuin vraagt aandacht voor de vernietiging van de zogenoemde cerrado, de tropische savanne, die rücksichtlos wordt verbrand om plaats te maken voor sojavelden en weidelandschap:

Eervolle vermelding Brazilie - Chaumont 2020
(Foto: Emiel van den Berg)

Eenzame planeet
De tweede eervolle vermelding ging naar het duo Sau Yin Wong en Pak Chuen Chan uit Hong Kong. Centraal in hun inzending La planète fleuri staat de oervorm van een planeet, eenzaam, in zijn pure ronde vorm. Precies in het midden, bovenop, komen er wat planten tevoorschijn:

Eervolle vermelding - Hong Kong - Chaumont 2020
(Foto: Emiel van den Berg)

Verder lezen?
Behalve dat Emiel van den Berg in de jury zat, schreef hij voor Tuin en Landschap ook een artikel over het festival. Daarin bespreekt hij de ontwerpen van tien tuinen. Ook laat hij  directeur Chantal Colleu-Dumond aan het woord over hoe COVID-19 van invloed is geweest op de voorbereidingen van het festival. U kunt dit artikel hier digitaal lezen (met inlog).

Benieuwd naar de ervaringen van Van den Berg als enige Nederlander in een verder volledig Franse jury? Dat leest u in het nieuwsinterview dat TenL optekende (met inlog).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties