„In de dagelijkse praktijk kom je soms leuke verrassingen tegen. Zo blijken vooroordelen over andere landen of culturen meestal niet te kloppen.
Met scholieren van AOC Terra Groningen nemen we deel aan de LandesGartenSchau in Papenburg die opent op 16 april. We maken er een modeltuin in een nautisch thema ’Gartenpiraterie’, oftewel guerrilla gardening. Je ziet hoe Duitse hoveniers werken en toetst dit aan je vooroordelen over Duitsers. Gründlichkeit is onze Oosterburen welbekend, maar dat iedereen zich zo goed aan afspraken houdt, nee.
Een uitvoerder van de hoofdaannemer sprak mij aan over ’mijn’ leerlingen. Het kwam bij hem over als een mierenhoop waarbij iedereen zijn eigen gang gaat. In een Duits hoveniersbedrijf is er een hbo-er die de leiding heeft en de rest voert gewoon uit. Opleiden doen ze binnen het bedrijf met een klein beetje ondersteuning van een BerufsBildende Schule, een soort BBL.
In Nederland vinden we dat een hovenier allround moet zijn; alle onderhoudshandelingen, alle aanleghandelingen, plantenkennis van minstens duizend planten, communicatieve vaardigheden, gedegen theoretische kennis, twee talen, exacte en economische vakken. En wanneer een leerling niveau 4 doet, moet hij ook ondernemersvaardigheden hebben, kunnen ontwerpen, en met verschillende software kunnen werken. Je zou zeggen: daarmee kun je overal terecht.
In de directe grensstreek gaat het goed met de Duitse hoveniers. De hovenier in Papenburg heeft 170 fte, de hovenier in Surwold 80 fte, in Leer zijn twintig hoveniers met gemiddeld 5 fte, enzovoorts. En ze hebben allemaal vacatures! Voorlopig zoeken ze Duitse hoveniers. Tot voor kort kregen onze leerlingen allemaal een baan, maar nu de crisis zo lang aanhoudt, wordt het wat lastiger op de arbeidsmarkt.
Hoewel ik overtuigd ben van het Nederlandse onderwijssysteem, heeft het Duitse systeem ook wel wat. Hiërarchie is heel duidelijk, en al die jongens die een mening hebben zijn ook wel eens lastig. Nederlandse hoveniers die een baan zoeken bij de Duitse collega’s, zullen de taal goed moeten spreken en zich aanpassen aan het systeem. Dat wordt lastig na een opleiding waarbij je eigen mening op prijs wordt gesteld en waar je leert je eigen stijl te ontwikkelen.”
Martin Knol
Docent Tuin & Landschap bij AOC Terra Groningen