Acht jaar geleden waren de muren op Berbice nog kaal. Nu groeit op de buitenplaats in Voorschoten weer volop leifruit. Voormalig tuinbaas Hennes Claassen heeft hier een groot aandeel in gehad. Hij is de Groene Gast van nummer 13 van Tuin en Landschap.
„Ik heb een passie voor leifruit, dus toen ik hier tijdens een uitstapje kale muren aantrof, heb ik de buitenplaats aangeboden te helpen om het leifruit terug te brengen.’’ Claassen legt uit dat het hier niet om zomaar wat muren gaat. Volgens het boek Fruitmuren in Nederland, heeft Berbice de oudste collectie experimentele tuinmuren in Nederland. In totaal telt de buitenplaats 200m aan muren, met een meandermuur, retranchementmuur, twee achteroverhellende muren en een vooroverhellende muur.
Dik in de tachtig
Langs de retranchementmuur groeien nu weer perziken in de inhammen. Daar wordt het een stuk warmer, een ideaal micro-klimaat voor de zuiderse vrucht. Bij de keuze waar welk fruit moest komen, heeft Claassen hulp gehad van nestor Jan Freriks. „De man die in Nederland het leifruit heeft gered, kon natuurlijk niet ontbreken. In 2013 was hij al dik in de tachtig, maar hij wilde per se zelf de grondboringen doen om ons te adviseren.’’
In Tuin en Landschap 13 is Hennes Claassen de Groene Gast. Hij is naast vrijwilliger op Berbice ook de voorzitter van het Gilde van Tuinbazen. Het volledige interview met hem kunt u hier digitaal lezen (met inlog). Daarin vertelt hij onder meer wie de muren zo’n driehonderd jaar geleden op de buitenplaats heeft laten bouwen.