Natuurmonumenten stopt per direct met gebruik glyfosaat

Natuurmonumenten stopt met het gebruik van glyfosaat tegen invasieve exoten. De organisatie overwoog het middel in twee natuurgebieden in te zetten om de verspreiding van woekerende exoten tegen te gaan, maar ziet daar nu van af.

Natuurmonumenten was het gebruik van glyfosaat al enkele jaren aan het afbouwen. In natuurgebieden waar invasieve exoten zorgen voor het verlies van bedreigde planten en dieren, zag Natuurmonumenten de inzet van glyfosaat echter als laatste redmiddel. Het middel werd gebruikt om stobben of afgemaaide planten in te smeren, zodat het middel niet uitlekte naar de omgeving.

Petitie

In twee natuurgebieden werd nog overwogen om het middel nog eenmaal in minimale hoeveelheden in te zetten. Deze week besloot Natuurmonumenten om dit niet te doen. Directe aanleiding is een online petitie waarin Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere natuur- en terreinbeheerders worden opgeroepen om te stoppen met gebruik van glyfosaat. Inmiddels is de petitie aangepast.

In 2017 is een gebruiksverbod van kracht geworden voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, waaronder glyfosaat, in de openbare ruimte en natuur. Een uitzondering geldt nog steeds voor invasieve exoten zoals Japanse duizendknoop en Amerikaanse vogelkers.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties