Natuurdak schept mogelijkheden voor planten en dieren

Wanneer is een tuin geslaagd? Dat ligt aan de smaak van de gebruiker zou je zeggen. Maar wat nou als die gebruiker geen mens is, maar ’de natuur’. Wanneer is-ie dan aantrekkelijk? Over deze vraag moest ontwerper Annemieke Langendoen van Hollandsgroen zich buigen bij haar ontwerp voor een natuurdak op het iconische gebouw De Peperklip in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

De Peperklip is een kolossaal langgerekt gebouw dat op een luchtfoto doet denken aan een opengebogen paperclip. In het gebouw zijn maar liefst 549 appartementen.

Woestijn aan kale daken

Op zo’n luchtfoto is ook te zien dat Rotterdam een woestijn aan kale platte daken heeft. De gemeente heeft de ambitie om 2.000 ha extra groen aan te leggen en de ruimte op daken kan daarbij helpen. Het doel van de vergroening is om de stad waterbestendiger te maken, beter bestand tegen hittestress en om de biodiversiteit te verhogen.

Op die biodiversiteit is het natuurdak op de Peperklip gericht. Op het dak zijn verschillende habitats gecreëerd die verschillende soorten planten, insecten en vogels moeten trekken.

Handreiking natuurdaken

Natuurdaken zijn een relatief nieuw fenomeen maar winnen aan populariteit door de toegenomen aandacht voor biodiversiteit. In 2019 verscheen de Handreiking Natuurdaken van de Green Deal Groene Daken.

Klik hier voor het hele artikel in Tuin en Landschap 9 (met inlog). Hierin is te lezen hoe Langendoen het natuurdak ontwierp. Welke habitats er ontwikkeld zijn en meer informatie over dit aansprekende project.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties