Minister komt niet met aanpak jakobskruiskruid

Kamerleden Valstar en Van Campen (beide VVD) vingen bot bij demissionair minister Schouten van Landbouw inzake de aanpak van jakobskruiskruid. Naar aanleiding van het bericht ’Hartekreet van boeren: ’Alsjeblieft, pak het jakobskruiskruid aan!’ in het AD stelden zij eind juli Kamervragen over het onderwerp.

Volgens de twee parlementariërs zijn de problemen met de plant de afgelopen jaren steeds groter geworden. Ze stellen dat ’het probleem van het jakobskruiskruid inmiddels gemeenten, provincies en waterschappen overstijgt.’

Verdelgingsplicht jakobskruiskruid

Valstar en Van Campen vroegen daarom of de minister bereid is in overleg met de sector, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), beleid op te stellen voor de aanpak van het kruid. De kamerleden vroegen de minister zelfs om te onderzoeken of een verdelgingsplicht en/of algeheel verbod mogelijk is. Vorige week kregen zij antwoord.

De minister erkent dat jakobskruiskruid in de vorm van hooi of gekuild gras gevaarlijk kan zijn voor vee en paarden. „Een hoeveelheid vanaf 3% (koeien) tot 7% (paarden) van het lichaamsgewicht aan jakobskruiskruid leidt tot leverfalen en kan zelfs tot de dood leiden.”

Probleem niet groot genoeg

Toch wil de minister niet onderzoeken of een verdelgingsplicht of algeheel verbod op de plant mogelijk is. Het probleem met vee en paarden is daar volgens haar niet groot genoeg voor. „Volgens de Rijksuniversiteit Utrecht komt vergiftiging van paarden door jakobskruiskruid weinig voor en zijn er slechts weinig bevestigde gevallen. Waarschijnlijk gaat het om enkele tientallen paarden per jaar die ziek worden of dood gaan door het eten van de plant. Bij Royal GD (de Gezondheidsdienst voor Dieren) zijn de laatste drie jaar geen gevallen bekend van ziekte of sterfte bij rundvee door jakobskruiskruid.”

jakobskruiskruid

Biodiversiteit

Daarnaast wijst de minister op het belang van deze inheemse plant voor de biodiversiteit. „Jakobskruiskruid is een inheemse soort die van nature in Nederland thuishoort en zeer waardevol is voor de Nederlandse biodiversiteit. Er zijn meer dan 150 Nederlandse soorten insecten bekend die de plant gebruiken als voedselplant, waaronder meerdere Rode Lijst-soorten. Naast de functie als voedselleverancier is jakobskruiskruid ook voor meer dan 30 soorten de plant die wordt gebruikt voor de voortplanting (waardplant).”

Lees hier meer over deze omstreden plant.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties