’Mensen kiezen deze vakantiewoning vanwege de tuin’

Tuinaannemer Sven Verbeke ontwierp een groene oase bij een vakantiewoning in Knokke-Heist. Het is die tuin die potentiële logees over de streept trekt om voor dit verblijf te kiezen.

Een pad van padoekhout verbindt de woning met het achterste deel van de tuin. Daar zorgt een spiegel ervoor dat het pad nog langer lijkt en de tuin groter. (Foto: De Vlaamse Tuinaannemer)

Drie jaar geleden kocht Vlaming Sven Verbeke het perceel naast zijn eigen woning en liet er een vakantiehuis bouwen. De tuin heeft hij vol planten gezet. Zo kunnen de vakantiegangers optimaal ontspannen. „Vaak horen we dat de woning bij volgende gasten is aanbevolen vanwege de tuin.’’ Van hem vraagt het vele groen weinig onderhoud. En dat is handig, omdat hij niet in de tuin aan de gang wil als er mensen logeren. „De tuin is helemaal dichtgeplant, daardoor krijgt onkruid geen kans. Alleen in het voorjaar en najaar heeft de tuin een onderhoudsbeurt nodig.’’

Bladplanten

Bladvormen en – kleuren spelen de hoofdrol in de tuin. „Die zorgen jaarrond voor een groene beleving. Van de bloei heb je bij veel planten maar enkele weken plezier. Bovendien vragen ze meer onderhoud, omdat je bijvoorbeeld de dode bloemhoofden moet weghalen.’’ Verbeke heeft verschillende siergrassen toegepast, Hakonechloa macra ’Aureola’ bijvoorbeeld, vaste planten als Persicaria amplexicaulis ’Blackfield’ en varens als Matteucia struthiopteris.

Beschutte ligging

Ook koos hij voor enkele tropische planten, die het door de beschutte ligging van de stadstuin goed doen: Musa basjoo en Dicksonia antarctica bijvoorbeeld. Door zijn opvallende plantkeuze won Verbeke goud in de categorie ‘Groen kleurt’ van De Vlaamse Tuinaannemer.

In Tuin en Landschap 1 staat een reportage over de tuin, daarin legt Verbeke onder meer uit hoe de tuin regenwater opvangt en hoe hij met de tuin de vakantiegangers wil inspireren. Je kunt de reportage ook digitaal lezen (met inlog).

Vanuit de woning heb je door de glazen gevel goed zicht op de tuin. Het hout van de infraroodcabine links is door Verbeke bewerkt volgens de traditionele Japanse houtverbrandingstechniek Shou Sugi Ban. (Foto: De Vlaamse Tuinaannemer)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties