‘Meer dan helft buurten in grote steden is versteend’

    Gemeentes maken veel te weinig ruimte voor groen in de openbare ruimte. Meer dan de helft van de buurten in de 32 grootste gemeenten is versteend. Dat blijkt uit onderzoek door Natuur & Milieu.

    Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu: „Nederland versteent steeds verder. Met als gevolg straten die na een heftige regenbui uren blank staan, en hittestress in steden. Verstening is bovendien één van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang van vogels en insecten.”

    Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor het belang van voldoende groen in de stad, delft ook in nieuwbouwijken groen vaak het onderspit.

    In 10% van de onderzochte buurten ontbreekt een aaneengesloten groen gebied van ten minste 1 hectare. Geen van deze buurten voldoet aan de norm van 75 m2 groen per
    woning

    Stenen tijdperk

    „Hoewel beleidsmakers de mond vol hebben van het belang van groen, zien we in de praktijk toch vooral een volgend stenen tijdperk naderen. Dat wil niemand, vandaar ons pleidooi aan de overheid. Maak groennormen wettelijk verplicht voor alle nieuwbouw en stadsvernieuwing. Zodat alle wijken die we de komende jaren gaan bouwen natuurrijk en klimaatbestendig zijn’, aldus Van Tilburg.

    Uit het onderzoek blijkt dat in de 32 grootste gemeentes van ons land (100.000 inwoners of meer) 53% van de buurten niet voldoet aan het criterium van 75 m2 groen per woning. In deze buurten wonen in totaal 3,5 miljoen mensen. Bij één op de tien buurten is er geen aaneengesloten stuk groen van minimaal één hectare te vinden.

    Grote verschillen

    De verschillen tussen gemeentes zijn groot: in Haarlem, Westland, Amsterdam, Delft en Tilburg zijn de meest versteende buurten te vinden. De gemeentes Emmen, Almere en Haarlemmermeer hebben naar verhouding het laagste aantal versteende buurten. In de meest versteende buurten is er per woning slecht nul tot twee m2 groen aanwezig. Van de vier grootste gemeentes hebben Rotterdam en Utrecht naar verhouding minder versteende buurten dan Den Haag en Amsterdam.

    Uit het onderzoek blijkt dat wijken gebouwd na het jaar 2010 weliswaar beter scoren op groen dan de oudere wijken, maar dat bij een derde van de nieuwbouwbuurten het criterium van 75 m2 ook niet wordt gehaald.

    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    KleineTuinen.nl
    KleineTuinen.nl
    2 jaren geleden

    Mooi om zo even met de neus op de feiten gedrukt te worden…

    In ons land hebben we nu eenmaal heel veel kleine tuinen. Helaas worden er nog altijd complete nieuwbouwwijken opgeleverd met minimale stukjes grond, of kiezen mensen er zelf voor om tot op de erfgrens te bouwen en maximaal uit te bouwen… Vervolgens wordt het stukje tuin dat overblijft ook nog eens compleet betegeld, onder het mom van onderhoudsvrij…

    Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die er alles aan doen om hun kleine stukje tuin steeds groener te maken. Wij inspireren hen graag, want ook een kleine tuin kan erg groen zijn! En al die kleine tuinen samen… dat zal zeker ook verschil maken!

    KleineTuinen.nl

    gate io
    1 jaar geleden

    I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.