Er zijn in Nederland inmiddels tien locaties bekend van de invasieve mierensoort met de naam mediterraan draaigatje. Na de ontdekking van de soort in 2013, waren er in 2017 al zes populaties bekend door meldingen bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en EIS Kenniscentrum Insecten. In 2018 zijn daar nog eens twee populaties bij gekomen, plus twee binnenlocaties.
Mediterrane draaigatjes (uit het Tapinoma nigerrimum-complex) zijn mieren die er een indrukwekkende leefwijze op na houden. Er is geen sprake van één koningin in één nest, maar elk jaar sluiten alle nieuwe koninginnen zich aan bij het bestaande nest. Alle koninginnen produceren werksters die samenwerken in een zogenaamde superkolonie. Zo ontstaat een flinke dichtheid aan mieren en ook de omvang van de kolonie kan enorm worden.
Ondergraven bestrating
Dit leidt tot problemen, zoals de verdringing van andere mierensoorten en het ondergraven van bestrating. Alle bekende populaties bevinden zich in stedelijk gebied en op elke plek komen de mieren massaal in tuinen en binnenshuis voor, waar hun gebijt en gezoek naar voedsel niet wordt gewaardeerd.
De organisaties verwachten dat er meer locaties zijn met populaties van mediterrane draaigatjes. Gemeenten die met onoplosbare mierenoverlast kampen of mensen die vermoeden deze mieren in de straat of tuin te hebben, wordt gevraagd om contact op te nemen, zodat deze soort goed kan worden gevolgd.
Foto opener: Theodoor Heijerman