Als Royal FloraHolland zich gaat inspannen om vanaf 2021 milieuregistratie en -certificering te verplichten van aanvoerders, dan verwacht directeur Steven van Schilfgaarde dat ook de handel zich hieraan committeert. Hij wil dit vastleggen in een convenant. Hij deed deze uitspraak op De dag van de Coöperatie op 11 december.
Van Schilfgaarde wil zo verzekeren dat iedereen in de keten de inspanningen van de telers beloont. Veel handelspartijen binnen het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) zitten op deze golflengte. Zij vertegenwoordigen echter nog maar ruim 80% van de gehele sierteelthandel. Verder heeft Plantion al aangegeven ook volop in te zetten op duurzaamheid, maar haar aanvoerders niet te verplichten tot milieuregistratie en -certificering.
Kleine telers roeren zich
Volgens FSI wordt al ruim 60% van alle bloemen en planten duurzaam gekweekt en verhandeld. Meer kleine dan grote telers hebben moeite aan de FSI-normen te voldoen. Ze lopen onder meer aan tegen de hogere kosten van milieucertificering. En vragen zich af of consumenten wel zo hard schreeuwen om duurzamere bloemen en planten zoals RFH, exporteurs, groothandelaren en retailers beweren.
Plantion verwacht niet te profiteren van deze onvrede onder kleine kwekers. Ze zullen zich niet massaal aan haar poorten melden.
Wij krijgen eigenlijk nooit de vraag of er certificering op het product zit, Wel krijgen we vaak de vraag of er op rekening gekocht kan worden.
Dat zegt toch wel iets over de koers van RFH lijkt mij.