Het ministerie wil afspraken maken met de groen- en sierteeltsector om verspreiding van duizendknoop tegen te gaan. Dat schrijft het ministerie van LNV in een mail aan Platform Stop Invasieve Exoten. Het platform vroeg eerder dit jaar om een verbod op verkoop van Aziatische duizendknopen.
In 2018 werd al geconstateerd dat onder andere tuincentra Japanse duizendknoop verkopen als Polygonum-stokken. Via deze verkoop kan de duizendknoop worden verspreid. Stichting Platform Stop Invasieve Exoten pleitte daarom voor een verbod op de verkoop van diverse soorten duizendknoop.
Verkeerd omgaan met maaisel
In antwoord op dit verzoek schrijft het ministerie dat verspreiding van de Japanse duizendknoop voornamelijk plaats vindt door verkeerd omgaan met maaisel, door wortelstokken en door transport van grond waarin zich delen van de plant bevinden. Daarom zet het ministerie in op een landelijk protocol, om verdere verspreiding te voorkomen. Dit protocol wordt op 27 november gepresenteerd.
In plaats van een verkoopverbod wil het ministerie vrijwillige afspraken maken met tuincentra, bloemisten, hoveniers en andere betrokken partijen om de handel in deze soorten te stoppen.
Weinig vertrouwen
Wilfred Reinhold, voorzitter van Stichting Platform Stop Invasieve Exoten, heeft weinig vertrouwen in afspraken: „Afspraken ofwel convenanten over de import of verkoop van invasieve exoten hebben nooit geleid tot stopzetting van die import of verkoop. Dat is onder meer gebleken bij de convenanten die zijn afgesloten over invoer van de tijgermug met Lucky bambooplantjes en gebruikte banden, en over de verkoop van exotische waterplanten.”
Volgens Reinhold is de enige effectieve maatregel om de verkoop van Aziatische duizendknopen te stoppen een wettelijk verkoopverbod. „Er worden miljoenen euro’s besteed aan de bestrijding van deze zeer invasieve exotische planten. Dat is dweilen met de kraan open, als aan de import en verkoop geen eind wordt gemaakt. Het ministerie erkent dat de verkoop onwenselijk is, maar kiest voor een halfzachte aanpak.”