Liefdespark

Waarom zijn in Nederland geen parken gewijd aan de liefde? We vernoemen onze stadsparken naar stoffige dichters die we ooit voor onze literatuurlijst hebben moeten lezen, of naar leden van het Koninklijk Huis. Maar geen park dat in het teken van de liefde staat.

Hoe anders is dat in Peru. Voordat ik als vakredacteur bij Tuin en Landschap en daarvoor De Boomkwekerij aan de slag ging, woonde ik enkele jaren in Lima, Peru. Wat me daar opviel was de grote hoeveelheid parken. Iedere wijk bezit twee of drie grote parken; meestal niet meer dan een flinke lap gras met wat bomen en struiken er omheen. Dat die groene plekken niet zijn volgebouwd in een stad met 9 miljoen inwoners, heeft te maken met het feit dat Lima in haar bestaan enkele malen door aardbevingen is verwoest. De parken bieden in geval van nood een toevluchtsoord voor de bewoners.

Wat me ook opviel was de grote hoeveelheid stelletjes, jong en oud, die in de parken rondscharrelen. Waar in Nederland stelletjes enkel elkaars hand vasthouden, wordt er in Peru in de openbare ruimte ook heel wat afgezoend. Dat was even wennen voor mijn Calvinistische inborst.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Lima een heus Parque del Amor kent, ofwel een Liefdespark. Het is gelegen op een steile klif die uitkijkt over de Stille Oceaan. Midden in het park staat een reusachtig beeld van de Peruaanse kunstenaar Victor Delfin dat een kussend paar voorstelt. Rondom zijn bankjes van keramiek in Gaudí-stijl gemaakt, met daarop citaten uit liefdesgedichten.

Het park is een toeristische trekpleister geworden voor zowel Peruanen als buitenlanders. Niet vreemd, want hoeveel steden kennen immers een Liefdespark? Kom daar in Nederland maar eens om. Parken zijn hier vooral bedoeld om in te wandelen, je hond uit te laten of te joggen. Wie bijvoorbeeld in Google zoekt naar een lijst van stadsparken in Nederland, vindt bovenaan een overzicht gemaakt voor hondenbezitters. Maar een park gewijd aan de liefde? Nee, dat vind je in ons nuchtere landje niet terug.

Blijkbaar associëren we liefde al snel met onfrisse praktijken die in de bosschages plaatsvinden, gerommel in de struiken. De openbare ruimte is er vooral om verticaal te genieten. Ook tuinen worden hier zelden rond het thema van de liefde ontworpen. Tussen de winnaars van het Tuinenfestival, met als thema ‘Dromend van Holland’, kon ik er geen ontdekken. Misschien iets voor een volgende editie? Ik zie het al voor me, zo’n reusachtig beeld van een kussend stel, midden in een van onze brave parken. Lijkt me reuze verfrissend.

Het reusachtige beeld van een kussend paar domineert het Parque del Amor in Lima.

Het beeld is ontworpen door de Peruaanse kunstenaar Victor Delfin.

Op bankjes in Gaudí-stijl staan citaten uit liefdesgedichten.