Leeuwarden ontwikkelt speciale reuzenberenklauwschaar

Met een speciale schaar heeft de gemeente Leeuwarden de afgelopen tien weken duizenden bloemhoofden van de reuzenberenklauw afgeknipt. De schaar is zo gemaakt dat de gebruiker niet met de plant in contact komt.

Berenklauwschaar - gemeente Leeuwarden
Medewerker Jan Wester van de gemeente Leeuwarden knipt met de speciale berenklauwschaar de bloemen uit een reuzenberenklauw. (Foto: gemeente Leeuwarden)

Leeuwarden heeft dit jaar de duizenden reuzenberenklauwen die de gemeente rijk is, uit laten groeien tot de eerste centrale bloem van wit naar groen begon te verkleuren. Dat betekent dat de plant zaad wil gaan vormen en dat is volgens adviseur Geert Draaistra van de gemeente hét moment om de plant te koppen. „De plant heeft dan al zijn energie verbruikt om tot zaadzetting te komen.’’

Tweejarige plant
Wat nu rest zijn duizenden kale stelen die rustig aan het afsterven zijn, én geen nieuwe bloemen in de oksels maken. Draaistra: „De reuzenberenklauw is in principe een tweejarige plant, maar hij gedraagt zich vaak als een meerjarige plant doordat hij bijvoorbeeld te vroeg wordt gekopt of gemaaid.’’ Door laat in het seizoen te koppen doorloopt de plant nu zijn normale tweejaarlijkse cyclus zónder echter voor nakomelingen te zorgen.

Hiermee wil de gemeente het reuzenberenklauw-probleem beheersbaar maken. „Wij zijn nu niet alleen de afgeknipte plant zelf kwijt, maar hebben ook voorkomen dat de plant duizenden zaden heeft gemaakt.’’

Loopschaar als basis
Voor het koppen van de reuzenberenklauw heeft collega Jan Wester een speciale schaar laten maken. Een loopschaar diende als basis. In plaats van één snijvlak heeft de berenklauwschaar er twee. En aan de bladen zijn twee hoekjes gelast, een belangrijke toevoeging volgens Draaistra, omdat hiermee voorkomen wordt dat het afknipte bloemhoofd wegglijdt. „Door de speciale schaar kom je helemaal niet in contact met de berenklauw.’’

Berenklauwschaar met hoekjes
Aan de snijbladen van de berenklauwschaar zijn twee hoekjes gelast die voorkomen dat het afgeknipte bloemhoofd wegglijdt. (Foto: gemeente Leeuwarden)

Veel meldingen bewoners
De gemeente had aan zijn bewoners wel wat uit leggen waarom ze de reuzenberenklauwen dit jaar zo groot liet worden. „Vooral toen ze begonnen te bloeien kregen we heel veel meldingen binnen.’’ Via verschillende kanalen heeft de gemeente het nieuwe beleid bekend gemaakt. Onder meer in onderstaande video legt Geert Draaistra de nieuwe aanpak uit:

https://www.facebook.com/gemeenteleeuwarden/videos/190040948969494/

Reuzenberenklauw is een invasieve exoot en staat op de Unielijst van verboden soorten. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de plant te bestrijden.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
S.Damen
S.Damen
4 jaren geleden

In de gemeente Gasselternijveen wordt de berenklauw bestreden door een kudde schapen in te zetten.
Misschien goed om een keer contact met deze gemeente op te nemen hoe hun ervaringen daarmee zijn.