Leerlingen van groenopleidingen krijgen voortaan tijdens de lessen de inhoud van het VCA-certificaat. VHG, Cumela en de AOC Raad hebben op 21 april hiervoor een convenant getekend.
Leerlingen die op een aoc een opleiding in de richting van groene ruimte, milieu of loonwerk volgen, worden in de gelegenheid gesteld om voorafgaand aan hun beroepspraktijkvorming (BPV) of stageperiode hun B-VCA certificaat te halen. In de praktijk bestond er onduidelijkheid over wanneer het veiligheidscertificaat moest worden behaald en wie hiervoor verantwoordelijk was. In het convenant zijn hier nu afspraken over gemaakt.
Elke leerling krijgt voortaan tijdens zijn lessen op school de inhoud van het VCA-certificaat. De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.
Basiskennis
Voordat de leerling een BPV-periode bij een bedrijf gaat uitvoeren, wordt hij door de school in de gelegenheid gesteld om aan een officieel examen deel te nemen. Met een B-VCA-diploma heeft de leerling basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu zoals gesteld door VCA.
Het convenant is een aanvulling op het formele afsprakenkader dat geldt in het beroepsonderwijs. Het is tevens een eerste stap naar verdere intensivering van de samenwerking tussen groen onderwijs en bedrijfsleven. Hiermee is geborgd dat leerlingen op een goede en veilige manier in de praktijk aan de slag kunnen.