Door het warme weer van de afgelopen tijd zijn verschillende vlindersoorten nog altijd actief. Zo zijn het landkaartje en de sint-jansvlinder bezig aan een extra generatie vlinders dit seizoen, en ook het groot dikkopje en de kleine ijsvogelvlinder wordt nog gesignaleerd. Dat meldt De Vlinderstichting.
De hogere temperatuur dan normaal zorgt voor een snellere ontwikkeling van de eitjes, rupsen en poppen, waardoor er een extra generatie vlinders vliegt ten opzichte van andere jaren.
Kortere levensduur
Bij warm weer vliegen vlinders veel en dat houdt in dat ze ook sneller ‘op’ zijn. Vlinders kunnen niet meer herstellen bij beschadiging, en door de extra vlieguren slijten ze sneller. Dit heeft geen invloed op de voortplanting, want na enkele dagen hebben de vrouwtjes al voldoende eitjes gelegd.
Risicospreiding
Bij de meeste soorten lijkt het er op dat slechts een klein deel van de vlinders een extra generatie heeft. Het merendeel zal hun normale overwintering ingaan. Dit kan positief uitpakken, omdat de risico’s over rupsen en poppen van verschillende periodes wordt verspreid. Omdat de vlinders al begin september de eitjes hebben gelegd, betekent dat de overlevingskans van de nakomelingen groter wordt. De rupsen moeten zich tot pop hebben ontwikkeld voordat de vorst invalt. Daarvoor hebben ze nu waarschijnlijk voldoende tijd.