’We gaan straks nog sneller rond’, voorspelt astilbeteler Arjan Kok uit Westwoud. De afgelopen vijf jaar investeerde hij flink in duurzaam telen. De energiebehoefte ging 30% omlaag. In de nieuwste afdeling is alles gericht op topkwaliteit rode astilbe.
Een voordeel van uit de grond telen is dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn tegen onkruid. Dat is te zien op de kwekerij van Arjan Kok in Westwoud. De infectiedruk van ziekten en plagen is ook lager, weet hij. Korte logistieke lijnen, daar houdt Kok van. De containers worden nu nog handmatig uit de kap en richting de verwerkingsruimte geduwd. Straks lieren ze de containers in en uit de kap en een trein zorgt voor de aan- en afvoer. Ook zijn er vergevorderde plannen voor het bouwen van een tweede teeltlaag in de schuur. En de bewortelingsfase na het planten gaat daar meerlaags plaatsvinden.
Sneller rond
„We gaan straks sneller rond. Bovendien is de kas dit jaar met 2.800 m2 uitgebreid. Dat is ongeveer 30%. Per saldo kan onze productie met zo’n 40% groeien. We hebben daar bij het maken van plantmateriaal al rekening mee gehouden. Maar je bent altijd afhankelijk van de groeiomstandigheden op het veld. En sommige cultivars zijn lastig te vermeerderen.”
Een ’juffertje’ qua teelt en vermeerdering is de cultivar Paul Gaarde. Toch neemt Kok hem vanaf december op in zijn sortiment als eerste rode cultivar. Sterker, hij richtte zijn nieuwste afdeling speciaal in voor Paul Gaarde, want met meer instraling, meer uv-licht en een goed kasklimaat wil hij daarvan pluimen met een intense rode kleur van oogsten.
Benieuwd hoe Arjan Kok zijn nieuwe kas inrichtte. Lees het in de bedrijfsscan van deze week in het Vakblad. De digitale versie van het artikel is (na inlog) te vinden via deze link.