Platform bundelt krachten om meer ruimte voor lopen te creëren

    Een van de meest vanzelfsprekende vormen van bewegen is lopen. Volgens het Platform Ruimte voor Lopen zorgt wandelen dan ook voor veel voordelen. Toch is er volgens hen een tekort aan ruimte om te lopen. Het platform wil hier verandering in brengen.

    Bij het Platform Ruimte voor Lopen werken verschillende organisaties en professionals samen die een bijdrage willen leveren aan meer ruimte om te lopen in Nederland. Het platform wil het belang van lopen zichtbaarder maken, vergroten en kennis over lopen delen met voorbeelden uit de praktijk.

    Ambities

    Ruimte voor Lopen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wandelnet en CROW. Ook zijn er meerdere kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en tientallen overheden bij aangesloten. Gezamenlijk bundelen zij hun krachten om meer ruimte voor lopen te creëren. Er is hierbij een gezamenlijke agenda opgesteld, met daarin drie ambities voor 2030:

    1. Lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer;
    2. De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen;
    3. Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd.
    Lopen in de natuur
    Met het platform Ruimte voor Lopen zetten meerdere organisaties en professionals zich in voor meer ruimte om te lopen in Nederland. Foto: Shutterstock.

    Partner Staatsbosbeheer

    Een van de partners van het platform is Staatsbosbeheer. Zij streven ernaar dat iedereen in Nederland direct vanuit huis is aangesloten op een groen, waterrijk netwerk. Volgens Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool van Staatsbosbeheer, is dit niet alleen belangrijk voor een loopvriendelijke omgeving, maar draagt het ook bij aan de biodiversiteit. Vanuit de visie van de Groene Metropool pleit Boeschoten dan ook voor groene netwerken in de stad, waarbij stukken groen in en buiten de stad met elkaar verbonden zijn.

    Relatie lopen en groene netwerken

    Volgens Boeschoten is groen zowel goed voor bewoners als voor de natuur. „Alle mensen hebben behoefte aan een doorlopend, goed vindbaar, prettig en veilig netwerk. Of je nu een kwartiertje een frisse neus haalt of een fietstocht maakt van een uur. In de praktijk lopen en fietsen mensen heel graag door het groen. Dat zoeken ze actief op. Ze fietsen of lopen er zelfs voor om, als de route aangenamer is. Als je kijkt door de ogen van de vlinder, bij of huismus, dan zijn die groene netwerken ook belangrijk: het is hun leefomgeving.”

    Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld samen met overheden en ondernemers in Haarlemmermeer de Vennerperhout opgeknapt. Ook zijn de ruiter- en looppaden opgeknapt en is er een nieuw hondenlosloopgebied gekomen.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties